LINDESNES: — Hele prosjektet strander dersom vi ikke får frigitt et areal på 311 kvadratmeter på grunneierens tomt, sier ordfører Ivar Lindal. Han vil ikke kommentere hvor store kostnader en eventuell forsinkelse gir kommunen.

— Da arbeidet startet meddelte firmaet som gjør arbeidet at en eventuell forsinkelse ville koste 100.000 kroner per dag i utgifter, sier ordføreren.

Sommerhus

Grunneieren det gjelder har et sommerhus der hvor kanalen i Spangereid skal gå. Eieren, som bor i Oslo, ønsker ikke å selge arealer av tomta, noe som kan føre til forsinkelser i arbeidet av kanalen. Lindal er frustrert over at kommunen i lang tid har prøvd å komme i kontakt med grunneieren av sommerhuset, uten å lykkes.

— Vi har kun fått to brev fra grunneierens advokat. I dag skal vi ha møte med advokaten og grunneieren, for å prøve å forhandle oss frem til en løsning. Målet er å unngå ekspropriasjon, sier Lindal.

Advokat Bjørn Soltvedt fra Oslo representerer familien Vollen, som eier arealet midt i løpet av kanalen. Soltvedt mener at kommunen har gått litt for hardt til verks i saken.

  • Kommunen har kun kommet med to henvendelser til familien Vollen. I det første brevet ble de tilbudt 25 kroner per kvadratmeter, noe de ikke svarte på. I det neste brevet fikk de beskjed om at arealet ville bli ekspropriert dersom de ikke godtok tilbudet, sier Soltvedt, som legger til at familien kun har ett ønske i denne saken.

— De ønsker kun å ha et sted å tilbringe sommeren. 25 kroner per kvm er helt uaktuelt, sier Soltvedt.

- Ingen ønsker ekspropriasjon

Ivar Lindal ser grunneierens problemstilling, men mener at denne saken er for viktig til at en person skal velte den.

— Jeg vil poengtere at ingen her i kommunen ønsker å ekspropriere eiendommen. Men samfunnsinteressen veier tyngre enn en grunneiers egeninteresse i denne saken, sier Lindal.

Leder for plan og byggekomiteen i Lindesnes kommune, Arild Tharaldsen, mener at saken ikke bør skyves mer ut i tid.

— Etter planen skulle kommunen ha kommet til enighet med alle grunneiere før jul. Dersom det blir store forsinkelser, vil det medføre kostnader for kommunen, sier Tharaldsen.

Fylkesmannen vil vurdere saken dersom ikke grunneier og kommune kommer til enighet etter dagens møte.

— Det sier seg selv at min klient ikke er positiv til ekspropriasjon. Dersom det ikke blir enighet, så ligger det i kortene at en slik sak kan drøye ut i tid mens den avgjøres i rettssystemet, sier advokat Soltvedt.

Jan Harald Lohne fra Ap mener det er forkastelig å ekspropriere i en slik sak.

— Vi kan ikke bruke ekspropriasjon som virkemiddel i denne saken. Det er kynisk å bruke dette som pressmiddel mot grunneiere, sier Lohne.

Ordfører Lindal mener Lohne ikke ser virkeligheten slik den er.

— At vi har brukt press mot grunneiere får stå for Lohnes regning, sier ordføreren.