LILLESAND: — Blir det helt gratis? Da tror jeg at jeg også vil være med! melder Synne Nikolaisen (snart 15).

Som eier av egen jolle, men ennå uten båtsertifikat, ønsker hun tilbudet velkommen. Også vennene Sondre Thygesen (15) og Henriette Børresen tror de kommer til å hoppe på.

— Jeg har allerede lovet mamma at vi skal ta båtførerprøven sammen i vinter, forteller Sondre.

Og røper at løftet ble avgitt i forbindelse med at det ble kjøpt båt for konfirmasjonspenger tidligere i år.

- 40-åringer verst

— Det er 40-50-åringene som er verst, men ved å satse på ungdommen, kan vi etter hvert bygge opp en stamme av kunnskapsrike, fornuftige og ikke minst hensynsfulle fritidsbåtførere, forklarer Nils Sørbotten om sitt initiativ for å få til tilbud om gratis båtførerkurs for samtlige 117 tiendeklassinger ved kommunens tre ungdomsskoler.

Nå håper lederen i Lillesand Sjømannsforening at de fleste av disse skal ha båtførerbeviset i lomma innen neste års sesong.

Delevis i skoletiden

Torsdag kveld samlet han båtforeninger, brannvesen, ordfører, rektorer og politi til møte i sjømannsforeningens lokaler for å få snekret videre på opplegget, som allerede langt på vei er ferdig sponset.

Siden opplæring i brannvett og førstehjelp er nedfelt i læreplanene, håper de å få til opplæring i dette i skoletiden. Men selve båtførerkurset på 25 timer må ungdommen imidlertid finne seg i å ta på egen tid. I tillegg vil seilforening, motorforening og padleklubb bli engasjert til praktisk trening på sjøen til våren.

Prosjektmidler

— Dette er jeg tent på. Som sjøfarts- og seilskuteby må vi gå i bresjen for et slikt tiltak, mener ordfører Arne Thomassen.

Han har lovet sjømannsforeningen sekretærhjelp når det nå skal søkes om statlige prosjektmidler.

Og også alle andre som sjømannsforeningen har søkt samarbeid med, omfavner samstemt forslaget og ønsker å bidra:

— Et kjempeinitiativ! Skryter Thor Bylund i Lillesand Seilforening.

Også rektorer, Røde Kors og politiet skryter av initiativet og vil bidra:

— Helt topp! mener koordinator Ove Austenå i Agders sjøpoliti. Trass i at regnet har lagt en demper på noe av båttrafikken i sommer, mener han problemet med uvettig fritidsbåtkjøring er stadig økende.