MANDAL: – Vi hadde en avtale om at jeg skulle åpne årets Skalldyrfestival. Da jeg plutselig leste i Fædrelandsvennen, en uke før festivalen, at jeg ikke skulle åpne den likevel, trodde jeg det var en spøk, sier Reidar Eeg.

Eeg har åpnet festivalen som «Kong Neptun» siden dens opprinnelse i 1989. Etter at han leste intervjuet i avisen med Atle Homme, leder av festivalen, sendte han en tekstmelding til Homme for å høre om det stemte. Den fikk han aldri svar på, og innrømmer at han ble skuffet over å ha blitt vraket i siste liten. Torsdag skrev han et innlegg i lokalavisen, der han gikk hardt ut mot Homme, som han mente brøt avtalen uten å ha gitt beskjed.

Lite høflig

«Litt vanlig høflighet og konduite, samt bedre forretningsskikk, synes jeg det kreves. Uansett om man mener Kong Neptun er gått ut på dato eller ikke», skrev Eeg i innlegget.

– At jeg ikke skulle være «Neptun» gjør meg ingenting personlig. Men etter festivalen fikk jeg enormt med telefoner fra undrende mennesker som spurte hvorfor jeg ikke dukket opp, slik jeg hadde lovet. Derfor mente jeg at det var på sin plass med en forklaring i avisen, sier Eeg, som legger til at forarbeidet til «Neptuns» åpning allerede var klart før han ble vraket.

– Jeg hadde store planer før åpningen i år, og hadde blant annet invitert to engelskmenn på besøk i Mandal. De skulle ha vært mine havfruer, og ble også skuffet da det ikke ble noe åpningen, avslører Eeg.

Homme forteller at det hele bunner i en misforståelse fra festivalledelsens side. Etter å ha lest Eegs innlegg i lokalavisen, skværet partene opp.

Skværet opp – Jeg legger meg helt flat, og tar dette på min kappe. Vi hadde en avtale, men da vi ikke hørte noe mer og festivalen nærmet seg, så regnet jeg med at Eeg hadde trukket seg. Derfor gikk jeg ut i avisen og sa at vi skulle ha en skalldyrparade som åpning på årets festival, sier han.

Etter en telefonsamtale med Eeg, der Homme forklarte hva som hadde skjedd, møttes de to på Sjøsanden i går formiddag. Der fikk Eeg sin unnskyldning, og som et plaster på såret fikk han en flaske med festivalens egen hvitvin.

– Det er helt i orden nå. Jeg godtar unnskyldningen, og vi har skværet opp, sier han.

– Kommer «Neptun» til å åpne neste års festival nå?

– Det vet jeg ikke, men jeg kan garantere at det ikke blir meg neste gang. Jeg hadde i dag min siste arbeidsdag, og går nå inn i pensjonistenes rekker, smiler den mangeårige læreren.