LILLESAND : — Jeg vil svært gjerne rette opp feilene. Det sier Harald Møllen i firma OK Overflate/Kvalitetskontroll i Kristiansand.

Han har fått hard kritikk fra et svensk firma som har levert linoljemalingen som Vestre Moland kirke skal males med. Det er et krav fra Riksantikvaren at det skal brukes linoljemaling.

Nå har det svenske firmaet Allbäck stoppet leveransen av malingen, fram til de ser at arbeidet gjøres på en profesjonell og fagmessig måte. De har sendt brev til både ordføreren, kulturavdelingen i fylkeskommunen, biskopen og Riksantikvaren. De ønsker ikke at deres navn og produkter skal forbindes med slikt arbeid.

Norsk standard

— Vi har fått i oppdrag av Lillesand kommune å skrape, flekke og male et strøk oljemaling. Utgangspunktet var et prosjekt for norsk standard, utvendig behandling. Vi har ikke fått oversendt spesifikasjoner som gjelder fredede hus, men det kunne jeg vel sjekket opp selv, sier Møllen. Han har tidligere hatt et møte med det svenske malingfirmaet der han sa ja til å prøve deres linoljemaling, men innser nå at han har satt seg for dårlig inn i hvordan det skal gjøres.

— Vi startet arbeidet, men da vi fikk besøk av Hans Allbäck fredag skjønte jeg at han stilte helt andre krav. Da tok jeg affære, sier Møllen. Han innrømmer at det har vært dårlig kommunikasjon mellom alle parter i denne saken.

Antikvariske prinsipper

I går hadde han møte med Åsmund Torjussen i Bygg- og eiendomsforvaltningen i Lillesand kommune.

— Vi er enige om at vi skal fortsette jobben og rette opp det som er feil. Det blir selvfølgelig mye ekstraarbeid, jeg regner med at det tar en uke mer enn planlagt, sier Møllen. Han vil ikke legge skylden på noen for det som er skjedd. Ingen av de ansvarlige i bygg- og eiendomsforvaltningen var i går tilgjengelige for kommentarer.

  • Det er ingen tvil om at maling av middelalderkirker skal skje etter antikvariske prinsipper. Det kreves en viss kompetanse og erfaring å male med linoljemaling. Det sier kulturvernrådgiver Aadne Sollid i Aust-Agder fylkeskommune. Han vil avvente utspill fra Riksantikvaren før han eventuelt griper inn.