MANDAL: — De blir sinte fordi de ikke får mat. Når de i tillegg er beruset er det noen som tyr til vold, sier Meling, som mener mandalspolitiets svært strenge holdning til lukking som er hovedgrunnen til dette.

Han har to vogner i kjeden Potetbaker'n og har vogner i Mandal og Kristiansand i helgene. Mens politiet og kommunen i Kristiansand ønsker at han skal selge ut køen selv om klokka er 04 som er lukketiden her, har politiet i Mandal en helt annen holdning. Her skal luka ned 0330 på minuttet, uansett hvor mange som måtte stå foran - selv om det bare står en igjen.

— De følger med at jeg stenger, ellers har jeg fått klar beskjed om at jeg mister bevillingen, forteller Meling.

Så han holder seg strengt til lukkingen. Men konsekvent er det kø foran vogna av folk som ikke får handlet. Da får han alltid slengt hissige bemerkninger etter seg. Noen ganger tyr fulle folk til vold.

Slått i magen

— Det verste jeg har opplevd da jeg lukket luka var to slag i magen og to i ansiktet, som kløyvde leppa. Andre ganger har jeg fått slag på kroppen, forteller han.

Han har gitt beskjed til sine ansatte om å låse seg inne inntil hissigproppene har forsvunnet. - Jeg har opplevd at noen har slått i vogna og rugget den mens jeg har låst meg inne. De var sinte fordi de ikke ble servert, forteller Elisabeth L. Johansen som står bak disken når Fædrelandsvennen er på besøk.

Meling mener det skaper mye mer ro og stabilitet i sentrum om han får servert de siste kundene enn at han må stenge nøyaktig på tiden, slik han slipper i Kristiansand.

I Kristiansand har han og hans ansatte aldri opplevd aggressivitet mot seg og vogna.

— Grunnen er enkel. Folk som ikke blir provosert, lager sjeldent bråk, sier Meling.

Kroken på døra

Meling er sammen med resten av serveringsstedene i Mandal bedt om å si sin mening om åpningstider. I dag får han lov til å ha vogna åpent en halv time etter at skjenkestedene stenger, som er klokken 03. Meling er helt avhengig av nettopp dette for å få nok kunder slik at driften lønner seg.

— Dersom kommunen bestemmer at vi skal stenge samtidig med skjenkestedene, betyr det også kroken på døren for oss. Men det betyr ikke mindre bråk i sentrum av den grunn, mener Meling.

Han tror at det betyr mange flere i drosjekøen på en gang, folk som nå søker til spisestedene i sentrum.

— Mange vil så dirigere taxien til en bensinstasjon for å kjøpe mat, som så skaper enda lenger taxikø og mer aggresjon, sier Meling.

Han ønsker sterkt et tettere samarbeid og dialog med politi og kommune for å sammen komme med god løsninger for dempe vold i sentrum.

Politistasjonssjefen i Mandal, Bjart Gabrielsen, ville i går ikke kommentere politiets syn på åpningstidene for serveringsstedene i byen.