VENNESLA: Anlegget er det første i sitt slag på Sørlandet som skal fyres utelukkende med treavfall fra skogindustrien, bygningsbransjen og lavkvalitets trevirke fra skogbruket.

Ferdig utbygd om noen år vil anlegget levere fjernvarme til Paper Cham Hunsfos Fabrikker, Byggma, det nye store boligområdet på Hunsøya og hele Vennesla sentrum.

— Hunsfos og Byggma bruker store mengder damp. Å varme opp denne dampen med treavfall i stedet for olje vil alene redusere CO2-utslippene i Vennesla med flere titall prosent, sier utviklingssjef Aslak Wegge i Vennesla kommune.

Han kan ikke gå ut med eksakte tall, fordi prosjekteringen ikke er helt ferdig ennå, men kommunestyret er orientert om utbyggingen.

Wegge sier anlegget vil ha stor betydning for Vennesla som miljøkommune og i forhold til å ta lokalt ansvar for klima-utfordringene.

Vennesla har vært en klimaversting det siste tiåret. Fra 1995 til 2005 økte klimautslippene i kommunen med 117 prosent ifølge Statistisk Sentralbyrå.

— Får vi biobrenselanlegget, vil vi være i front med utslippsreduksjoner, sier Wegge.

Ifølge Renovasjonsselskapet for Kristiansand-regionen kjøres i dag opp mot 20.000 tonn treavfall årlig fra Agder til Sverige for å brennes der. Sverige produserer mer kraft via biobrensel enn Norges samlede vannkraft.

Forhandlingene mellom Vennesla kommune, Agder Energi, Byggma og Hunsfos er ikke ferdige, men en felles prosjektgruppe jobber med anlegget.

På Langemyr i Kristiansand bygges snart et søppelforbrenningsanlegg til 1,3 milliarder kroner som skal produsere strøm nok til 15.000 boliger. Anlegget her og anlegget i Vennesla vil basere seg på hvert sitt råstoff og ikke konkurrere med hverandre.

Tekst: Odd I.R. Uleberg

odd.inge.uleberg@fvn.no - 909 17 477