KRISTIANSAND: Tollvesenet har besluttet å kjøpe inn en ny mobil scanner, i tillegg til de to som allerede er stasjonert ved Svinesund. Dermed intensiveres jakten på storsmuglerne ved grensekontrollen på Sørlandet.

— Setter vi fire mann på å undersøke en trailer i dag, går hele dagen. Med den nye scanneren går det maksimum fem minutter fra en trailer går inn i scanneren til vi er ferdige med undersøkelsen, sier kontorsjef Helge Breilid ved tollvesenet i Kristiansand til fvn.no.

Tidligst til høsten

Han legger ikke skjul på at scanneren blir et kjærkomment redskap for tollerne i Kristiansand. Ofte er smuglergodset godt skjult mellom andre varer, og store mengder gods må derfor saumfares.

Tollregion Sør-Norge har i lenger tid kjempet for å få scanneren til Sørlandet. Til høsten skal den nye scanneren settes inn ved Svinesund, mens Tollregion Sør-Norge får en av de gamle scannerne fra 2003. Denne skal dekke Agder, samt Telemark, Vestfold og Buskerud.

— Vi får scanneren tidligst til høsten, men planlegger ut fra at vi har den ved nyttår. Mannskap skal utdannes først. Scanneren skal hovedsaklig dekke Kristiansand, Larvik og containerhavna ved Langesund, men vi har flere aktuelle havner i regionen vår, sier Breilid.

Samtlige kan stoppes

Fra hver ankomst med danskeferjene i Kristiansand, kjører om lag 30 trailere i land. Tollvesenet regner med at dette tallet vil dobles når den nye Superspeed-ferjen kommer i drift. I stedet for å stoppe en eller to trailere ved hver ankomst, ser ikke Breilid bort fra at samtlige trailersjåfører kan bli stoppet når scanneren tas i bruk.

Tollvesenet tror nemlig at mørketallene er store når det gjelder smugling i trailere og containere.

— Det er det helt sikkert. Scannerne ved Svinesund har gjort en rekke beslag, blant annet store narkotikabeslag fra trailere. Men vi ser også etter høyt beskattede varer, brennevin og sigaretter, samt menneskesmugling, sier Helge Breilid, som også mener scanneren vil bli brukt på personbiler og fraktebåter.

— Aust- og Vest-Agder har stor trafikk med fraktebåter og containere. Det er mye mer enn trailere scanneren er aktuell for, sier han.

I Kristiansand

I går var en av de to mobile scannerne som for tiden er stasjonert i Svinesund på besøk i Kristiansand. Et frakteskip fra Baltikum ble undersøkt i Kongsgårdbukta.

— Skipet var lastet med byggmoduler. Det var derfor greit å ta røntgenfotografi av lasten. Skulle vi gått gjennom lasten manuelt, hadde vi brukt dagevis, sier Breilid.

Tollerne fant ikke noe ulovlig i lasten til skipet.