KRISTIANSAND: — Jeg står i stillingen som sykehusdirektør til 18.juli 2018, såfremt Vårherre og styret ikke bestemmer noe annet, sier en offensiv sykehusdirektør Jan Roger Olsen.

Det ble spekulert i om Olsen skulle gå av siden styreleder Peder Olsen var kommet til Kristiansand. Men på en pressekonferanse klokken 13 fredag, slo både direktør Olsen og styreleder Olsen tilbake mot alle slike spekulasjoner: Jan Roger Olsen har tillit, han skal lede sykehuset videre.

— Jeg har vært på Sørlandet for å orienteres om rivningene som pågår, ikke for å vurdere administrerende direktør. Det er overhode ikke tema. Men med den mediestøy som har vært, kunne jeg ikke lenger se alt fra Hamar. Det var naturlig å bli orientert på sykehuset, og jeg ble invitert at direktøren, sa styreleder Olsen.

Sørlandsk sindighet

Han manet i sterke ordelag til sørlandsk sindighet om den videre utvikling av sykehusdriften i Arendal og Kristiansand.

— Vi har vært i en urolig situasjon, som skaper uro også i befolkningen. I både Kristiansand og Arendal er det en vilje til polarisering og noen krefter bruker alltid muligheten til å stille spørsmål ved vedtatte beslutninger og omkamper. Strategiplanen for Sørlandet sykehus ligger imidlertid fast. På sørlandsk vis skal våre beslutninger skje etter åpne og grundige prosesser, sa han.

Freder ikke Arendal

Verken styreleder eller direktør Olsen vil frede Arendal fra funksjonsendringer i årene som kommer, for eksempel nevrologiavdelingen. Begge åpner for å korte inn lengden på dagens strategiplan med ett år, altså fra 2013 til 2012, og legge kabalen om hvor sykehusavdelingen skal ligge på nytt.

— Vi vil bruke våren 2010 til å vurdere dette. Hvis vi fremskynder ny strategi, vil arbeidet med å se på organiseringen starte. Men vi kan love alle at det skal skje etter åpne og grundige prosesser, hvor det spilles med åpne kort både internt på sykehus i forhold til alle fagmiljøer, ansatte og tillitsvalgte og i forhold til alle i landsdelen som ønsker å mene noe om sykehuset, sa Olsen og Olsen.

Jan Roger Olsen sa dette om hvorfor han sa opp Paal Friis som klinikksjef for medisinsk klinikk. Friis har tatt sterkt til orde for å endre funksjonsfordelingen mellom Arendal og Kristiansand.

— Underskuddet ved medisinsk klinikk var stort, og økende. I tillegg ble dialogen og kommunikasjonen mellom Friis og meg vanskeligere det siste året. Til slutt visste jeg at jeg som direktør ikke kom til å få en konstruktiv dialog om videre fremtid, og da ble han bedt om å fratre.

Beklager ordbruk

Jan Roger Olsen beklager at han for å forsøke å roe ned politikere i Arendal, som var sterke i språkbruken mot Friis, kalte oppsigelsen for en personalsak. Den benevnelsen har fått Friis til å reagere og enkelte til å spekulere på om det lå noe meget alvorlig bak fratredelsen.

— Det er ikke en personalsak i den betydningen av ordet. Det handler om underskudd og kommunikasjon. Jeg beklager at jeg sa noe som kunne få slike assosiasjoner. Meningen var den motsatte, sier direktør Olsen.

Styreleder Peder Olsen hadde møte med tillitsvalgte i dag, og opplyser at de og han og direktøren er helt enige om å gå videre gjennom åpne og grundige prosesser.

— Et sykehus har mange kompetente og velutdannende mennesker som mener mye og sterkt. Det må vi leve med, men tilltisvalgte har meldt tilbake at de siste ukene har vært tøffe. Det er grunn til å minne om at Sørlandet sykehus er et av landets mest kostnadseffektive og beste sykehus, og at vi har greid å løse utfordringer om funksjonsdeling før. Ja, jeg vil si at få sykehus har kommet så langt og godt på den veien som Sørlandet sykehus. Det har vi fått til nettopp på grunn av åpne og grundige prosesser, på sørlandsk vis. Det skal vi fortsette med, sier Peder Olsen.