FARSUND: Asylsøkeren fra Somalia ble angrepet da han kom ut fra dagligvarebutikken Rema 1000 på Åmot i Kvinesdal. På parkeringsplassen ble han utsatt for gjentatte spark og slag mot hodet og kroppen, og venstre overarm måtte opereres for knusningsskader.

Volden, som skjedde om kvelden fredag 27. februar i år, skal ha vært rasistisk motivert og uprovosert, ifølge Lister tingrett.

Totalt tre menn i 18-19-års alderen, alle fra Kvinesdal, stod tiltalt for volden da saken ble behandlet i tingretten i Farsund i begynnelsen av desember. Nå er dommen klar: to av dem er frifunnet, mens den ene 18-åringen er dømt til ubetinget fengsel i 30 dager, samt samfunnsstraff i 150 timer. Han må i tillegg betale nærmere 55.000 kroner i erstatning og oppreisning til voldsofferet.

— Svært omfattende

De to som ble frifunnet har hele tiden nektet for å ha utøvd vold mot asylsøkeren, men har bekreftet at tredjemann både slo og sparket mannen. Den dømte 18-åringen har erkjent seg delvis skyldig.

Ifølge Lister tingrett var volden svært omfattende. 18-åringen slo først asylsøkeren i ansiktet med knyttet hånd, et slag som var så hardt at mannen falt i bakken. Deretter sparket han offeret gjentatte ganger ulike steder på kroppen.

Selv har 18-åringen forklart at sparket mellom fem og sju ganger. Han utelukker ikke at spark kan ha truffet offerets hode, men hevder å ikke ha siktet på det.

Tingretten mener volden ble utført under særdeles skjerpende omstendigheter.

«Det gjelder både fordi voldsutøvelsen skjedde uprovosert og hadde karakter av mishandling. Retten ser det også langt på vei slik at handlingen var rasistisk motivert», heter det i dommen.

Stakk fra stedet

Etter voldsepisoden forsvant de tre mennene fra stedet i en bil. Asylsøkeren klarte ikke å reise seg, men krøp mot inngangen til dagligvarebutikken hvor han ble oppdaget av en kunde. Både politi og ambulanse ble tilkalt, og voldsofferet ble brakt til Sørlandet sykehus i Flekkefjord, hvor han ble operert for knusningsskadene samme natt.

Asylsøkeren har i ettertid forklart at han opplevde dødsangst, og at han fortsatt er psykisk preget av det han ble utsatt for. Han har ifølge dommen vært arbeidsufør i lang tid.

At han ble forlatt på parkeringsplassen, mener tingretten er skjerpende.

Mente påstand var for mild

«Det er skjerpende, og fremstår som skremmende også hva angår de to som frifinnes, at de kjørte fra stedet og etterlot en sterkt tilskadekommen og hjelpeløs person på en øde parkeringsplass en sen vinterkveld, uten å bry seg om hans tilstand og uten tanke for om det var noen der som kunne bistå», skriver retten.

Påtalemyndigheten hadde i utgangspunktet nedlagt påstand om samfunnsstraff for 18-åringen i 150 timer. Dette mente tingretten var for mildt, og la på 30 dager i fengsel. Straffen er fellesstraff med en dom på 30 timers samfunnsstraff han ble idømt i sommer for skadeverk, trussel og for å ha utløst brannalarm.

DØMT: En 18 år gammel mann fra Kvinesdal er i Lister tingrett dømt til samfunnsstraff og fengsel for vold mot en asylsøker. Foto: Arkiv