GRIMSTAD: – Sørlandet sykehus har allerede endret praksis i behandlingen av nevroborreliose, og det vil sannsynligvis også andre sykehus også gjøre fremover, sier Ljøstad, overlege i nevrologi ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Hun er Norges fremste ekspert på sykdommen nevroborreliose, som kan oppstå etter flåttbitt. Sørlandskysten er stedet der flåtten trives aller best, og de fleste som får sykdommen er fra Agderfylkene. De siste fem årene har Ljøstad jobbet med prosjektet, som viser at tabletter er like effektive i behandlingen av sykdommen som den intravenøse behandlingen.

– Det har vært diskusjon i fagmiljøet om hvordan nevroborreliose skal behandles. I Sverige har de brukt tabletter i behandlingen, men i Norge har vi gitt intravenøs behandling på sykehus i to uker. Vi har vært usikre på hva som virker best. Nå har vi dokumentert at behandlingene er likeverdige, sier Ljøstad.

Like friske

102 nevroborreliose-pasienter ved sykehus fra Skien til Molde har deltatt i studien. Alle pasientene har fått både intravenøs behandling og pillekur, men bare en av behandlingsformene inneholdt den «ekte» medisinen. Verken leger eller sykepleiere visste hvem som fikk hva.

– Pasientene ble undersøkt etter fire måneder, og da var begge gruppene blitt like friske, forteller Ljøstad.

Det betyr mye for både flått-syke pasienter og helsevesenet.

– Pasientene slipper å bli innlagt. Antibiotika i tablettform er billigere enn antibiotika intravenøst. Dette er veldig bra for alle parter, sier hun.

Anerkjent

Ljøstads resultater er så oppsiktsvekkende at det prestisjetunge tidsskriftet Lancet Neurology har publisert resultatene hennes.

– Det var moro at de aksepterte artikkelen. Flere i fagmiljøet har sagt at det var på tide med en slik studie. Resultatene er relevante også utenfor Norge, i alle fall i hele Europa. Det er litt spesielt at det er et lite sykehus som står bak en slik studie. Men vi ligger midt i smørøyet for nevroborreliose, sier Ljøstad.

Nevroborreliose kjennetegnes ved hodepine, lammelser i ansiktet og smerte som stråler ut i armer og bein.

– Flåttbitt skal ikke behandles. Bare en halv til en prosent av alle som får flåttbitt får borreliose. Bare de som får symptomer på borreliainfeksjon i form av rød ring i huden, leddsmerter eller tegn på nevroborreliose trenger behandling. Hvis de merker noen av symptomene, må de ta kontakt med fastlegen, sier Ljøstad.