KRISTIANSAND: — Kanskje kommer kong ... eh, julenissen. Han har rodd helt fra Nordpolen!

Rannveig Hæraas kunne speile seg i 30 par skinnende, forventningsfulle barneøyne lørdag ettermiddag. Hun og vaktmestermannen Øystein hadde dekket til juletrefest på Haraldvigen og invitert alle fastboende på Randøyane. Det har ikke vært så mange av dem siden 1950-tallet, og den gamle skolestua i Skippergada var blitt for liten til det årvisse nærmiljøarrangementet. Bra da, å ha Røde Kors' flotte leirskole en kort båttur unna.

Folk strømmet på. En av Haraldvigens egne båter plukket opp en gjeng fra Nordøya på Østre Randøy. Rutebåten «Odd II» tok med seg noen, ellers kom festdeltakerne i egne farkoster. Ut Skippergada, så mot vest og inn til Indre Kalvøy. Lyset var mørkeblått, lufta kjølig, sjøen rolig og stemningen på topp.

— Det er litt «off season.» Leirskolen drives fra tidlig i mai til midt i oktober. Men er dette egentlig en juletrefest for 2007 eller 2008? lød det fra Øystein Hæraas, den eneste som jobber der ute hele året.

Barna brydde seg lite om datering. De frydet seg heller over god plass, nisse, gaver og kaker. Det siste forelå i slike kvanta at da alle var gode og mette, var halvparten igjen.

Kulturinnslagene mankerte heller ikke. Unge korpsmusikanter bidro med «Deilig er jorden» og «When the Saints{hellip},» deretter smalt nesten like unge skjærgårdsfruer fra Skippergada Linedance-klubb til med oppvisning.

Randøyane-befolkningen vokser, som sagt. Det foregår på effektivt vis, med stadige tvillingfødsler.

Kan det være sjølufta?