KRISTIANSAND: — Vi gjentar suksessen fra fem år siden med åpent hus i tingretten. Som en del av opplegget tilbyr vi den ene dagen også vielse på en lørdag. Derfor kan gifteklare par, som trenger kort betenkningstid, kaste seg rundt. Skulle noen ha behov for å fri, gjør det fort, kort og effektivt, sier administrasjonssjef Anne Torill Koland og sorenskriver Yngve Svendsen, godt plassert i de to godstolene i sermonirommet i Kristiansand tingrett.

Som en del av forberedelsene skal ekteskapsvilkårene «prøves». Det skal egentlig skje med to ukers varsel.

— Men, Skatt Sør, som tar hånd om dette, har lovet å utvise stor fleksibilitet dersom noen velger å komme i tinghuset og gifte seg lørdag 18. april, sier sorenskriver Svendsen.

— Men det må handles fort, fremholder sorenskriveren.

På åpent hus i tingretten blir det også avviklet en straffesak som rollespill med en statsadvokat, en av de faste forsvarerne, en dommer og en «tiltalt» tilstede. Skifteavdelingen, som tar hånd om alle formelle forhold etter dødsfall, skal ha egen stand. Det blir foredrag om rettssystemet både innen strafferett og sivilrettslige forhold.

— Litt historie om tingretten, om rettens aktiviteter og om kunsten som er samlet her blir også presentert, forteller administrasjonssjef Koland.

— Vi er opptatt av å senke terskelen i forhold til publikums oppfatning av retten, sier de to representantene for Kristiansand tingrett.

Den åpne dagen i retten skal vare i tre timer.