MANDAL: Hundeeieren måtte nylig møte i Kristiansand tingrett tiltalt for særdeles grove brudd på dyrevernloven mot hunden sin.

Det var torsdag 27. november i fjor at Dyrebeskyttelsen i Mandal fikk inn bekymringsmelding om at 45-åringen bosatt i Mandal hadde slått hunden sin med en øks.

Etter å ha påført rottweileren et sju centimeter langt og tre centimeter dypt kutt i panna, ble kraniet på hunden blottlagt og det gikk infeksjon i såret.

Alvorlige skader

Hunden ble også påført et to centimeter langt kutt i venstre skulder og kutt i overkjeven. En tann ble også slått ut på grunn av et omfattende kjøttsår i kjeven.

– Dyrevernsnemnden fikk inn en bekymringsmelding fra en veterinær som hadde fått forespørsel om han kunne se på en hund som var slått med øks. Da hunden ikke dukket opp ble det gitt melding til oss via Dyrebeskyttelsen, forteller Ragnhild Andersen Skei, som sitter i dyrevernsnemnda sekretariat for Mandal, Lindesnes, Lyngdal, Farsund og Kvinesdal.

Da nemnda ikke fant hunden hjemme hos mannen som nå er dømt, så ble politiet koblet inn i saken.

– Politiet ble varslet og sammen med Dyrevernsnemnda ble det organisert en leteaksjon etter hunden utover natta. Det ble lett hos mistenkte. Hunden ble ikke funnet, men et blodig teppe ble funnet, sier Andersen Skei.

Erkjente hundevold

Dagen etter ble folk bedt om å ta kontakt hvis hunden ble funnet, og utover dagen ble rottweileren brakt til en Mandal dyreklinikk. Det var ikke hundeeieren som tok hunden med til dyreklinikken i Mandal.

45-åringen som eide hunden erkjente å ha stått for volden. Etter voldsepisoden besvimte hunden. I retten kom det fram at det i alle fall gikk ett døgn fra voldsepisoden skjedde før hunden fikk veterinærhjelp.

Det var andre personer som tok ansvar for å få hunden til veterinær, men det hadde gått for lang tid siden skadene skjedde, og livet stod ikke til å redde. Rottweileren måtte avlives.

Foruten dyremishandling ble 45-åringen også tiltalt for tyveri og heleri av flere gjenstander, oppbevaring av narkotika og kjøring uten gyldig førerkort. Mannen er tidligere dømt hele 19 ganger.

Sjeldent alvorlig sak

Aktor Berit Woxen la ned påstand om fengsel i fem måneder for mannen. Dyrevernsnemnda la ned krav om at mannen måtte miste retten på livstid, noe Kristiansand tingrett godtok.

Fvn.no var tirsdag ettermiddag i kontakt med leder ved Dyrebeskyttelsen i Kristiansand, Arnfrid Robstad, som ikke har hørt om såpass alvorlige saker. Heller ikke hos Dyrevernsnemnda er så alvorlige mishandlingssaker hverdagskost.

– Det er heldigvis ikke ofte, men det skjer av og til, sier Andersen Skei.

Tingretten satte straffen til seks måneder, hvor tre måneder ble gjort betinget.

Bør reglene for hundehold være strengere? Ta debatten!