Oslo: 17. juni i år avviste kommisjonen kravet fra advokat Sigurd Klomsæt om å gjenåpning av saken etter at Kristiansen i 2002 ble dømt til 21 års forvaring for voldtekt og drap.

Kommisjonen fikk 18. juni, dagen etter avgjørelsen, brev fra advokat Klomsæt der han krevde avgjørelsen omgjort. Ifølge en pressemelding fra kommisjonen er henvendelsen fra Klomsæt og Kristiansen behandlet som en klage, men kan ikke se at det er fremkommet forhold som ikke ble vurdert da avgjørelsen ble tatt om ikke å gjenåpne saken.

27. august begjærte Klomsæt igjen gjenåpning av saken. Det ble da vist til at Kripos hadde utarbeidet en gjerningsmannsproffil i 2000 som konkluderte med at det kun var en person som hadde begått drapene, og det ble hevdet at denne gjeningsmannsprofilen var holdt skjult for forsvarerne og domstolene.

«Domfelte anførte at det er mulig at politiet opptrådte straffbart ved å holde tilbake dokumentene.

Ved kommisjonens avgjørelse 24. september 2010 ble begjæringen ikke tatt til følge. Kommisjonen fant ikke holdepunkter for at det var begått noe straffbart i anledning saken ved at gjerningsmannsprofilen ikke var blitt vedlagt saksdokumentene. Arbeidet var dessuten omtalt i media i juni 2000, og var således allment kjent.

Kommisjonen kunne heller ikke se at gjerningsmannsprofilen var et nytt bevis eller en ny omstendighet som var egnet til å føre til frifinnelse. En eventuell fremleggelse av denne gjerningsmannsprofilen for den dømmende rett ville ikke hatt noen slik bevismessig vekt i forhold til de øvrige bevisene i saken at det ville ha ført til frifinnelse av Viggo Kristiansen», heter det i en pressemelding fra kommisjonen.

»Etter kommisjonens vurdering var det ikke fremkommet noe i begjæringen som tilsa at vilk¨årene for gjenåpning var tilstede, og begjæringen ble ikke tatt til følge. Avgjørelsen er enstemmig», skrives det i pressemeldingen fra kommisjonen.