ISLE OF MAN: Rederen mener det aldri ville blitt noen etterforskning hadde det ikke vært for at han like i forveien hadde bedt politiet etterforske dødsfallet til sin far Johan Jørgen Ugland.

– Årsaken til at politiet nå går inn i denne saken, er ene og alene at jeg tok kontakt med politiet etter min fars død. Det gjorde jeg fordi jeg mente de hadde gjort en for dårlig jobb, sier Ugland.

Han hadde reagert på at det hadde tatt flere timer før hans far ble funnet da han døde i boblebadet i påsken i år. Politiet i Agder etterforsket saken, og henla den omtrent samtidig med at Ellen Ugland ble funnet død.

– De to situasjonene ble koblet. Det er den eneste grunnen til at politiet skulle finne det nødvendig å etterforske denne saken, og det synes jeg er tragisk, sier Lars T. Ugland som selv slo seg til ro med politiets undersøkelser.

Beklager

Fædrelandsvennen møtte ham fredag ettermiddag på kontorene til rederiet L.T Ugland Shipping i Isle of Mans hovedstad Douglas. Han planlegger ingen reiser hjem til Grimstad før jul, og synes ikke det er naturlig å reise hjem i Ellen Uglands begravelse, som han regner med vil bli svært privat.

Sist gang han var i Grimstad, var forrige helg i familiens årlige førjulssamling. Sammen med barna bruker han å ha en norsk jul tidlig i desember, før han feirer engelsk jul på Isle of Man. Da han mandag var på vei tilbake, fikk han telefon fra sin søster da han hadde kommet til København. Hun fortalte at Ellen Ugland var død.

Torsdag slapp politiet nyheten om at dødsfallet ble betegnet som mistenkelig.

– At Kripos kom på banen – det kom som en bombe. Jeg fikk helt hakeslipp. Men jeg er 99,9 prosent sikker på at det aldri har skjedd noe kriminelt her. Dette er storm i et vannglass, sier Lars T. Ugland.

Fra nå av har han bestemt seg for å ikke svare på spørsmål som dreier seg om Ellen Uglands dødsfall. Når Fædrelandsvennen møter ham i et møterom i Capital House tar han ikke telefoner som han ser kommer fra Norge.

– Jeg har virkelig medfølelse for niesen Ellen Kristine Dahl-Pedersen og hennes mann som må takle denne mediestormen. Jeg føler meg delvis skyldig i at dette har skjedd, og jeg vil gjerne offentlig beklage at jeg har bidratt til at de er i den situasjonen de er i, sier Lars T. Ugland.

– Men jeg kunne jo umulig vite hvordan dette kom til å utvikle seg, legger han til.

Tragedie

Lars T. Ugland har i løpet av de fire siste årene bygd seg opp med eget rederi på Isle of Man. Han har så å si ikke hatt noen kontakt med Ellen Ugland og sin far de siste ti årene. Forrige gang han møtte Ellen Ugland, var i sin fars begravelse.

– Det er bare en tragedie det som har skjedd. Men politiet ønsker ryggdekning, og derfor setter de i gang denne etterforskningen. Det er alt, sier Lars T. Ugland.

Han har fått med seg at det i norske aviser spekuleres i hvem som arver etter Ellen Ugland. Han har aldri vært inne på tanken om at han eller noen av de andre søsknene skulle være nevnt i et eventuelt testamente.

– Det forventet jeg ikke, og det ville heller aldri ha vært i samsvar med hvordan min far ønsket at virksomheten skulle drives videre. Han ønsket ikke å spre eierskapet, sier Ugland.