MANDAL: — Vi har hatt en økning i erstatninger etter slike innbrudd fra 168 millioner kroner i 2005 til 203 millioner kroner i 2007. Dette må bransjen ta konsekvensen av, sier kommunikasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon som organiserer forsikringsselskapene.

Se overvåkningsvideo fra sjokkbrekket

Natt til torsdag singlet det igjen i glass da innbruddstyver brøt seg inn i en elektrobutikk på Sørlandet, denne gang på Mobil Data i gågata i Mandal. Verdier for 300.000 kroner forsvant.

— Når telefonen ringer klokken 04.30 vet jeg hva det er, sier Espen Gumpen, daglig leder og eier av Mobil Data. For 3. gang i løpet av et par år opplevde han innbrudd, sist forduftet tre bærbare PC-er - et innbrudd som ikke er oppklart.

Han synes disse innbruddene er en veldig belastning.

— En ting er at det koster oss dyrt gjennom en betydelig egenandel i forsikringen. Men det er heller ikke hyggelig å se butikken din ramponert på en slik måte, sier Gumpen.

Brukte slegge

Bandittene knuste seg inn i butikken ved å bruke slegge, og brukte på 90 sekunder på å forsvinne med mobiler og kameraer.

— De fant det eneste vinduet som var knuselig, men nå erstattes også det var uknuselig glass. I tillegg sikrer vi varene med vaiere, her er kameraovervåkning, alarmer og vakter, sier Gumpen.

Se overvåkningsvideo fra sjokkbrekket

Og det er slik sikring forsikringsbransjen vil ha.

— Vi vil ha alarmer som går av straks noen går løs på selve bygget, og som ikke venter til de er inne, sier Haakonsen.

Han forteller at det etter hvert kan bli tale om å stille større krav til bygget disse forretningene er i og at de må bli mer solide, for eksempel at man bruker mur mye mer.

— Nå ser vi at tyvene skjærer seg inn via vegger og tak, påpeker Haakonsen som mener at bransjen ennå ikke har klart å venne seg til sjokkbrekkene der det brukes kraftig utstyr som å komme seg inn, der det å rygge biler inn i forretningene er det mest spektakulære.

Gjør alt

Espen Gumpen på Mobil Data vet ikke helt hva mer han kan gjøre for å sikre butikken.

— Vi gjør alt hva vi kan for å gjøre det mest mulig vanskelig, men det er gjerne slik at dersom du bestemmer deg for å komme deg inn, klarer du det, sier han.

Men han understreker at også utstyret som stjeles er vanskelig å omsette. - Mobilene kan sperres, og vi har selvsagt alt av serienumre, sier Gumpen.

To tatt

To personer i 25-30-årsalderen ble i går ettermiddag pågrepet etter sjokkbrekket i Mobil Data i Mandal. Den ene skal være fra Mandal, mens den andre er utenbys fra.

De to ble pågrepet en knapp time etter at tyvegodset ble funnet i en bolig i Mandal fredag formiddag.

Se overvåkingvideo fra sjokkbrekket