TVEDESTRAND: — Jeg er svært overrasket over det vi fant, sier aksjonsleder Torvild Selås i Agder politidistrikt.

På hummerfiskets første dag gjennomførte politiet i samarbeidet med Skjærgårdstjenesten en kontroll i Tvedestrandsskjærgården. Målet med aksjonen var å sjekke om folk er flinke til å merke teinene sine, og eventuelt varsle fiskere om «slurv». Men resultatet av kontrollen ble langt mer nedslående.

Viser bilde av to hummer som ble funnet i ulovlig satt redskap. Foto: Torvild Selås

Bevisst handling — Med to unntak var samtlige teiner vi sjekket ulovlig satt ut. Det som gjør det ekstra skremmende er at det ikke framstår som slurv eller uvitenhet. Mye tyder på at folk bevisst setter ut teiner som lettere fanger hummer, men som er strengt ulovlige, sier Selås til fvn.no.Politimannen mener det har vært stort fokus i media på den trussel som ulovlig hummerfiske utgjør, og at denne typen kriminalitet blir høyt prioritert.

— Jeg mener folk bør være godt opplyst, og det i liten grad finnes unnskyldning for å gjøre åpenbare regelbrudd, sier Selås.

Mangler fluktåpning Under gårsdagens aksjon tok politiet beslag i åtte fiskeredskaper. Seks av teinene manglet påkrevd fluktåpning for hummer under 25 centimeter, og omtrent samtlige teiner manglet merking.

Nærbilde av ulovlig fanget rognhummer. Foto: Torvild Selås

— For mange kan reglene framstå noe kronglete og rigide. Men hovedreglene om fluktåpning, merking av teine og tillatt dybde skal alle vite om, sier Selås.I forkant av aksjonen fikk politiet tips om at folk allerede dagen før hummerfiske startet, hadde satt ut teiner.

— Det er svært synd med tanke på at det ved to reservater på Sørlandet jobbes hardt for å øke hummerbestanden, med godt hell. Så gjør enkelte fiskere det stikk motsatte, fisker ulovlig hummer med de fatale følger det kan få for bestanden. Det slår beina under et tiltak som er godt i gang, sier Selås.

Slås hardt ned på Selås understreker at verken politiet eller andre tilsynsetater er imot hummerfiske.

Bildet viser ei teine som rognhummer stod i. Foto: Torvild Selås

— Vi er veldig for et godt hummerfiske som tar vare på gamle tradisjoner på Sørlandet. Men folk må følge det regelverket som finnes. Vi er ikke opptatt av å ta folk for bagateller, men hovedreglene blir strengt håndhevet, sier Selås.Tidligere i år ble en sørlending ilagt en bot på 12.500 kroner for å ha fisket to hummer ulovlig. En mann i Tvedestrand måtte før det punge ut 20.000 kroner for ulovlig fangst av 15 hummer.

— I tillegg ble mannen fratatt alle hummerne, som har en salgsverdi på omkring 6000 kroner. Folk skal vite at ulovlig hummerfiske blir sett på som alvorlig miljøkriminalitet, sier Selås.