KRISTIANSAND: — Det må foreligge uaktsomhet før kommunen blir ansvarlig, uttaler juridisk konsulent Bernt Enger i Kristiansand kommune.

Det begynner å strømme inn meldinger om skader på biler, stakittgjerder og hagemurer, men foreløpig har man bare sett toppen av snøhaugen. Henvendelsene tiltar i takt med snøsmeltingen.

— Ofte har biler vært så nedsnødd at vi ikke har klart å se dem før det er for sent. Mange bileiere har ikke vært flinke nok til å merke bilene sine, påpeker brøytesjef Odd Kristiansen i kommunen.

Bernt Enger viser til både vegtrafikkloven og skadeerstatningsloven, som omtaler bileiers ansvar og kravet til aktsomhet. Det nytter ikke å la bilen snø ned og håpe det beste.

— Men dersom brøytingen har vært uforsvarlig, vil kommunen bli ansvarlig, også om bilen har vært parkert ulovlig, fastslår Enger. I fjor måtte kommunen punge ut nærmere to millioner kroner etter brøyteskader. De færreste tror årets gilde blir billigere, og det kan bli tøffe tak mellom kommune, privatpersoner og forsikringsselskapene.

— Man må kunne dokumentere at skaden har sin årsak i brøytingen, sier Bernt Enger.

Skader meldes både til kommunen og forsikringsselskapet.