KRISTIANSAND: Kristiansand er allerede en by med mye prostitusjon, og skulle byen bli enda større kan også prostitusjonsproblemet øke.

Les også: Eventyrlig eksportvekst

— Prostitusjon er et problem som gjerne hører de store byene til, og dersom en by vokser vil gjerne en konsekvens av dette være at også faren for problemer knyttet til prostitusjon øker, opplyser Hilde Stokkeland ved Ressurs i sentrum, Kristiansand (Risk).

Oppsiktsvekkende

Hun understreker at hun uttaler seg på et generelt grunnlag. Fædrelandsvennen har tidligere meldt om at Kristiansand har store problemer med prostitusjon per dags dato. I perioden 2007-2008 jobbet tre mennesker med å kartlegge prostitusjon i Kristiansand. Resultatet de kom frem til var oppsiktsvekkende:

Et tjuetall fastboende prostituerer seg i Kristiansand.

Opp mot 250 omreisende prostituerte har vært i Kristiansand det siste året.

De fleste av disse er ikke-europeiske.

Det foregår kjøp og salg av seksuelle tjenester i rusmiljøene.

Kristiansand skiller seg ikke ut fra andre storbyer.Det hevdes også fra flere hold i rapporten at voksne menn kjøper eller bytter til seg sex fra unge gutter. En helsesøster forteller også at hun har kontakt med flere unge jenter som ruser seg og bytter sex med eldre menn for å få stoff. Nå frykter man at disse problemene kan bli enda større.

Nedgang i kriminalitet

Politiet gikk like før nyttår ut med oppløftende tall om nedgang i kriminalitet på Sørlandet .

Med en befolkningsvekst kan denne nedgangen snu til økning. Selv om politiet ikke har sett spesifikt på problemene som en befolkningsvekst vil føre med seg, har de på bakgrunn av tidligere erfaringer noen generelle tanker rundt emnet.

— Tradisjonelt sett vil etableringen av nye boligområder på en viss størrelse føre med seg kriminelle problemer. Det har vi sett eksempler av på Tinnheia, Slettheia, Justvik og Søm. Her registrerte vi en økning i ungdomskriminalitet noen år etter boligområdene så dagens lys, opplyser overbetjent Birger Tvedt ved seksjonen for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, til fvn.no.

Homogen befolkning

Han sier at problemet er at befolkningen i nye boligområder blir for homogen.

— Dette med at boligområder blir for homogene er noe man skal være obs på. De som bosetter seg i et nytt område er gjerne samme type mennesker, med veldig lik alder. Jo mindre variert et slikt ”minisamfunn” er, jo mer ungdomskriminalitet får man i området noen år etter, forteller Tvedt.

Byfortetting

I Kristiansand er det opplest og vedtatt at det skal skje en byfortetting. Dette kan ifølge Ragnhild Bjørnebekk føre til økt kriminalitet. Bjørnebekk er forsker ved Psykologisk institutt ved Universitet i Oslo, og har tidligere vært forsker ved Politihøgskolen. Hun har forsket mye på vold i samfunnet.

— Store byer har vanligvis mer kriminalitet fordi befolkningen blir så veldig konsentrert. Folketallsmessig er ikke Kristiansand for storby å regne, men dersom det er sånn at man nå får et mer konsentrert befolkning kan dette føre til mange av de samme problemene som for eksempel i Oslo.

Gjenger et problem i Kristiansand

Hun trekker frem Holmlia og Stovner i Oslo som eksempler på problemsteder. Ifølge henne vil det som regel oppstå visse etableringsproblemer og perioder med økt kriminalitet når man får mange nye folk på et sted. Et av de vanligste problemene er at det oppstår gjenger i slike boligområder.

— Man må være veldig oppmerksomme på at det kan oppstå gjengdannelser. Det vet jeg jo at dere har problemer med i Kristiansand. Det er veldig viktig å kvele gjengmentaliteten ved starten av, ellers kan det oppstå et vedvarende problem, forklarer hun.