LILLESAND: Når varehuset åpner torsdag, åpner også «Ikea-ruten», rute 14 shuttlebuss mellom Sørlandssenteret og Sørlandsparken Øst. Det blir avgang hver halvtime i åpningstiden.

— Det er en god start, men kanskje ikke en helt optimal løsning så lenge man må skifte buss ved Sørlandssenteret. Kundene får bedømme om det er godt nok, sier varehussjef Solrun Hitland til fvn.no, og legger ikke skjul på at de helst så at den ordinære bussruten ble forlenget.

I Oslo finansierer Ikea selv gratis buss til varehuset, men i de tre øvrige storbyene – og nå Kristiansand – er ikke kundegrunnlaget stort nok til at dette kommer på tale.

Agder Kollektivtrafikk (AKT) lever greit med at Ikea dropper en «konkurrerende» gratisbuss.

— Det er en etterspørsel blant publikum, nå kjører vi dette som et prøveprosjekt fram til nyttår. Så får vi se hvordan det ender ut etterpå, opplyser adm.dir. Siv Wiken i AKT.

- Er det aktuelt med direkterute?

— Vi må se an trafikkutviklingen før vi eventuelt forlenger andre ruter bort til Ikea. Dessuten skal jo hele Sørlandsparken Øst utvikles på sikt, svarer Wiken.

Om man ikke bor langs metroaksen kan det bli flere bussbytter hver vei. På Sørlandssenteret er det forbindelse med rute M1/01 fra Kvadraturen og linje 5 Timekspressen, som går via Lillesand, Grimstad og Arendal.

Det er ordinære takster og overgangsregler som gjelder for rute 14.