KRISTIANSAND: Kutt i tjenestetilbud henger sammen med at Kristiansand kommune har investert mye de siste årene. Siden 2000 har kommunen blant annet investert 1,65 milliarder kroner på bygging og opprustning av skoler. I tillegg er det bygget flere nye omsorgssentre.

Økonomidirektør Terje Fjellvang presenterte onsdag ettermiddag rådmannens forslag til handlingsprogram for 2011-2014 for bystyret.

— Hovedutfordringen er at vi ikke klarer å holde de budsjettrammene vi får av bystyret. Det gjelder både innen omsorg, barnehage, teknisk og skole. Rådmannen legger derfor opp til et stramt budsjettopplegg. I forhold til 2010 skal vi spare om lag 40 millioner i 2011. I 2014 økes innsparingene til om lag 57 millioner kroner i forhold til 2010. Dette er inkludert tiltak for å dekke inn merforbruk i 2010, sier Terje Fjellvang.

Investeringer

Rådmannen legger opp til fortsatt tunge investeringer fram til 2013, med Aquarama og Rådhuskvartalet som de to store. Kommunen får en positiv effekt når det gjelder driftsutgifter på disse byggene, spesielt gjelder det Rådhuskvartalet. Men fra og med 2014 blir det en nesten dramatisk nedgang i investeringene, fordi den samlede gjelda ikke bør bli høyere.

Store investeringer de siste årene har gitt kommunen flotte skoler, sykehjem og idretts- og kulturbygg. Lånegjelda har steget mye i mange år, og utviklingen fortsetter de neste årene. Ved utgangen av 2010 anslås brutto lånegjeld til i underkant av 5,3 milliarder kroner. I 2014 ventes det at den er økt til drøyt 6,8 milliarder.

Frykter renteøkning

I 2010 betaler kommunen 312 millioner kroner i renter og avdrag, mens renteinntekter og utbytte er på 129 millioner kroner. Nettoutgiften er altså 183 millioner kroner.

Den høye gjelda gjør kommunen sårbar for renteøkning. For eksempel betyr en renteøkning på ett prosentpoeng 20 til 30 millioner kroner mer i årlige utgifter for kommunen.

— Vi har lånt mye penger til investeringene de siste årene. Dette betyr at vi har mindre penger til drift. Så kan vi spørre oss om det er mulig å drive rimeligere. Det er det, men da må altså kvaliteten på tjenestene ned, sier økonomidirektøren.

Her er noen av kuttforslagene

Helse og sosial I helse- og sosial foreslås det en rekke tiltak for å kutte kostnadene. Som samlokalisering helsestasjonene, utnytte ledig kapasitet til stell og andre sykepleieroppgaver i bofellesskap. Reiser til klientmøter og ansvarsgrupper utenbys erstattes med videokonferanser. Husleien til vanskeligstilte økses. Det tidligere vedtaket om å øke antall sykehjemsplasser med 21 iverksettes ikke. Det foreslås ellers å redusere sosialhjelpsutbetalingene.
Oppvekst I skolesektoren foreslås det blant annet å kutte tospråklig undervisning til nesten 500 elever som er født i Norge. Administrasjon og støttetjenester ved barneskolene anses som stor, og foreslås derfor redusert. Ungdomsskolenes spesielle utfordringer gjør at de foreslås skjermet. Innsparinger på sentrale staber er allerede tatt ut som en del av det totale administrative innsparingskravet til bykassen. Barnehageetaten er allerede godt i gang med innsparinger, etter at sektoren i fjor gikk med 23,3 millioner kroner i underskudd. Blant innsparingstiltakene som allerede delvis er gjennomført er økte kostpenger, kutt i antall ansatte, mindre bruk av konsulenter, bedre arealutnyttelse og mindre penger til private barnehager.
Teknisk Teknisk sektor skal spare 3,1 millioner kroner neste år, 4,8 millioner i 2012 og 5,1 millioner i 2013 og 2014. Kristiansand Eiendom skal spare mellom 800.000 kroner og 1,85 millioner kroner de neste årene. Kuttene er i hovedsak dekket inn ved reduksjon i forventet bruk av konsulenttjenester og generell effektivisering.
Kultur Kultursektoren må spare 1,153 millioner. Her er kuttforslagene: Avvikle ordningen med bokgave til alle 10. klassinger (dette ble vedtatt i gjeldende handlingsprogram). Kutte tilskudd. Dette innebærer at kommunen avvikler tilskuddet til Tennisklubben og Turistforeningen, samt at kulturstyrets tilleggsbevilgningskonto reduseres med 12 prosent. Nedbemanning i kulturdirektørens stab ved naturlig avgang. Innføre treningsavgift for voksne på idrettsanleggene (2012). Samordne driften av kulturbygg, baner og haller i Vågsbygd (2012).