Agder: — Vi blir stadig konfrontert med at vi må senke ambisjonsnivået. Når vi spør hvor ambisjonsnivået skal senkes får vi ingen konkrete svar. Vi vet ikke om ambisjonene skal senkes med hensyn til oppklaringsprosent eller om det er noen arbeidsoppgaver vi skal legge til siden. Det oppleves svært frustrerende, sier tillitsvalgt for politistyrken ved Kristiansand driftsenhet, Geir Iversen.

Nedbemanning

Agder politidistrikt har havnet i et økonomisk uføre. I år ser det ut til at distriktet styrer mot et underskudd på mellom seks og sju millioner kroner. Politimesteren har bedt sine driftsledere om å vende hver stein for å se hvor det kan spares.

- Det er trukket opp flere scenarioer for å få kontroll på økonomien. Et av dem handler om å nedbemanne med 20 stilinger. Slik det ser ut nå kan dette handle om naturlig avgang og lengre vikariater som ikke blir videreført, sier Iversen.

Som tillitsvalgt for Kristiansand driftsenhet representerer han mellom 70 og 80 ansatte. Han forteller at økonomien nærmest daglig er tema.

— Det handler om økonomi i e-poster, på parolen og på intranettet vårt. Det er et sykdomstegn. Vi føler ikke vi sløser og det er ingen som liker dette, sier Iversen.

Dilemma

Politimester Kirsten Lindeberg medgir hun gjerne skulle hatt mer penger til å møte publikums behov. Nå har hun satt i gang en prosess for å effektivisere driften av landsdelens politistyrke.

— Vi har hatt et for høyt aktivitetsnivå i forhold til den økonomiske rammen vi er tidelt. Det betyr at vi på en eller annen måte må senke aktivitetsnivået, sier Lindeberg.

- Hva signal synes du det er å sende til befolkningen?

— Det er et dilemma. Liv og helse er prioritet nummer en. Vaktberedskapen skal opprettholdes. Det betyr at vi må finne pengene et annet sted, sier Lindeberg.

Politimesteren sier det er for tidlig å gå inn på hva et senket aktivitetsnivå innebærer. Den prosessen ønsker hun å ta internt i organisasjonen før hun uttaler seg offentlig.

— Vi har allerede begynt å se på organiseringen av distriktet. I tillegg kan en lavere oppklaringsprosent eller en lengre saksbehandlingstid være en konsekvens av de økonomiske rammene vi er tildelt. Men det er for tidlig å si noe endelig om dette ennå, sier Lindeberg.

Når det gjelder bemanning sier politimesteren at man er i gang med å se på hvilke vikariater som går ut mot slutten av året. Det kan bli aktuelt å avslutte disse.

— Det er heller ikke sikkert vi kommer til å erstatte dem som slutter av naturlige årsaker. Vårt fokus er å ivareta beredskapsplikten vår på en økonomisk forutsigbar måte, sier Lindeberg.