KRISTIANSAND: Politiet har kommet frem til at anklagen mot Alimohammedi var grunnløs, og kvinnen som anmeldte ham ble derfor tiltalt for falsk forklaring. Strafferammen for dette ligger på opp til åtte års fengsel.

— Denne saken har vært en stor påkjenning for meg og min familie, sier Ali Alimohammadi fra Iran, mens kona Halaleh Salim Karim (36) nikker samtykkende fra sofaen.

En natt i oktober 2006 var iraneren på jobb som taxisjåfør for Taxi sør i Kristiansand. Klokken ett på natten fikk han i oppdrag å kjøre en kvinne til Mosby. Alimohammadi forteller at turen gikk helt som normalt, men at han oppfattet kvinnen som svært beruset. Litt senere gikk han av vakt og hjem for å sove.

Halv seks på morgenen ringte politiet på døra for å hente ham. Han ble pågrepet og siktet for voldtekt.

— Jeg glemmer aldri da politiet kom for å hente Ali. Jeg åpnet døren fordi Ali sov. Vi skjønte ingenting da politiet forklarte at min mann hadde voldtatt en kvinne, sier kona Karim.

Falsk forklaring

Like etter taxituren ringte kvinnen og opplyste politibetjent Ingrid Trønnes Mæhre om at hun var blitt voldtatt av taxisjåføren. Dagen etter opprettholdt kvinnen forklaringen i avhør med politiet, hvor hun også ga en detaljert beskrivelse av voldtekten.

Etter å ha sittet i avhør hele morgenen, ettermiddagen og kvelden ble Alimohammadi sjekket ut av saken. Legeundersøkelsene viste at Alimohammadi ikke kunne ha voldtatt kvinnen.

— Taxiens GPS viste senere at jeg ikke sto stille i mer enn ett minutt på kvinnens hjemsted. I flere timer spurte politiet meg ut om hva jeg gjorde i dette minuttet. Det er jo begrenset hva man kan få tid til å løpet av så kort tid. Jeg tok imot betaling og hjalp kvinnen ut, før jeg kjørte hjem, forteller Alimohammadi.

Hjemme på Hellemyr forteller den iranske familien at hendelsen har satt en støkk i dem, selv halvannet år etter episoden.

— Jeg våkner fremdeles opp svett og med hjertebank midt på natten og tenker på at noen skal ringe på døren. Jeg har hatt helt vondt i hjertet, men vi har vært sammen 16 år. Jeg visste at han ikke hadde gjort dette, sier Karim.

— Hva tenker du om kvinnen som prøvde å få deg dømt for voldtekt?

  • Det første jeg tenker er at hun må være gal, sier Alimohammadi.

Taxiovervåkning

Den siste tiden er det blitt debatt om man skal ha overvåkningskameraer i taxier. Etter voldtektsanklagene er iraneren ikke i tvil.

— Det burde vært kamera i alle biler. Da hadde ikke dette vært en sak engang, sier han.

Han og familien har bodd i Norge siden 2002. Både Alimohammadi og kona er frisører av yrke og drev flere salonger i Iran før de måtte flykte fra landet. Alimohammadi mener at hverdagen i Norge kan være tøff.

— Jeg treffer alle slags folk. De fleste er greie, men det er alltid noen som først og fremst er opptatt av at jeg er fra Iran og er muslim. Iblant er jeg så lei av å svare på de spørsmålene at jeg har lyst til å lage en cd med svarene, smiler han.

- Dypt nedbrutt

  • Min klient er dypt nedbrutt og føler seg urettmessig behandlet, forteller Vegard Bø Bahus, kvinnens advokat.

Klienten hans er nå tiltalt for falsk anklage, anmeldelse eller forklaring til politiet. Saken har en strafferamme på opp til åtte års fengsel, og skal opp i retten 29. februar 2008. Bahus forteller at kvinnen føler seg mistolket.

— Min klient mener hun ikke skulle vært tiltalt i det hele tatt. Hva som egentlig skjedde ønsker vi ikke å si noe om før saken kommer opp, sier advokaten.