KRISTIANSAND: — Helt fra april har jeg prøvd å skaffe KrFere til denne debatten. Det har vært et mareritt, sier Svein Inge Olsen i Protestfestivalen.

Utgangspunktet for debatten, som verken partileder Dagfinn Høybråten eller nestlederne Inger Lise Hansen og Dagrun Eriksen kan stille til, er om det fremtidige KrF skal framstå som «parti» eller «menighet» – eventuelt som et liberalt eller konservativt parti.

INTERN DEBATT.

Arrangøren har en klar formening om hvorfor de fleste avbudene kom:

— De tør ikke. Partiet vil ta problemene opp på kammerset før de gjør det utad. Og det eneste Kristelig Folkeparti oppnår med dette, er å miste velgere ved å gjøre folk usikre, hevder Olsen, som fortsetter.

— Til med Jørgen Kristiansen lokalt her i byen var negativ da vi spurte. Han pleier ikke si nei, men gjorde det her.

Gruppelederen i Kristiansand KrF bekrefter avslaget:

— Jeg har pratet med Protestfestivalen flere ganger, og ser ikke poenget med en å ta en slik debatt i det offentlige. Dette er «indremedisin». Og uansett er jeg opptatt i bystyremøte, svarer Kristiansen.

TRAKK SEG.

Andre KrF-politikere var i utgangspunktet positive, slik som stortingsrepresentant Knut Arild Hareide:

— Temaet er spennende og interessant. Men jeg fant siden ut at det var problematisk å skulle diskutere dette med andre KrF-ere i panelet, oppgir han.

Han takket nei siden ungdomspartiets Elisabeth Løland stod påmeldt til debatten. Løland oppgir for egen del at hun i god tid gjorde det klart for Protestfestivalen at hun var forhindret, ettersom kvelden lå opp mot et møte i fylkestinget.

Avtroppende leder Kjell Ingolf Ropstad i KrFU sier det samme som Hareide: temaet lød spennende.

— Men jeg har vakt for partiet på Stortinget denne uka, og i tillegg kommer forberedelsene til KrFUs landsmøte, forklarer han.

UTILGJENGELIGE.

Fra ledelsen uttalte Inger Lise Hansen til Fædrelandsvennen i juli at hun ikke opplevde debatten som rette forum for en «intern diskusjon». Tirsdag var verken hun eller Dagfinn Høybråten tilgjengelige for ytterligere kommentarer til Fædrelandsvennen.

Dagrunn Eriksen var forhindret i å delta på grunn av Kirke- utdannings- og forskningskomiteens tur til Canada.

— Men jeg har stilt i denne typen debatter før, også da arrangert av Svein Inge Olsen. Denne gangen kræsjet det, selv om jeg gjerne skulle vært der, forteller hun fra Canada.

For Protestfestivalen gikk det til sist å finne en KrF-debattant: Varafylkesordfører i Aust-Agder, Oddvar Skaiaa, representerer partiet i panelet i kveld. Motdebattantene er journalist Jon Hustad, mediehøgskolelektor Kåre Melhus og Helge Simonnes, sjefsredaktør i Vårt Land.

Påmeldt til diskusjonen var også tidligere KrF-stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle, men hun lot i følge arrangør Olsen til å bli forhindret av en kommende utenlandsreise.