KRISTIANSAND: – Jeg synes pappa er feig som benekter overgrepene og ikke tar ansvar.

Den ene datteren i tenårene hadde sittet i vitneboksen i nesten to timer da utbruddet kom. Da hadde hun fortalt om hvordan pappaen hennes på foreldrenes soverom hadde forgrepet seg på henne mange ganger mens hun var i alderen fra fire til åtte år.

I dag skal en annen datter forklare seg i retten om hvordan pappaen over en periode på ett år for over ti år siden forgrep seg på henne, mange ganger.

I går fortalte mor om en ektemann som har vært voldelig mot henne og sønnene over mange år. Volden mot henne startet to-tre måneder etter bryllupet. Da guttene på to-tre år en gang hadde vært ulydige, dro han dem ut av senga og klasket dem mot hverandre, til min forferdelse, sa moren i retten.

Menighetsleder

Den tiltalte mannen hadde en periode en fremtredende rolle i menigheten familien tilhørte. Det var et strengt regime i menigheten, det kravet var at alle måtte ofre seg for menigheten 24 timer i døgnet, hver dag året rundt. Annen oppførsel var diskvalifiserende i forhold til troen, fortalte den tiltalte i retten i går.

Han opplyste at bibelens retningslinjer om «den man elsker tukter man» gjaldt hans familie. Det var derfor legitimt å gi barna ris til de var 10-11 år. Da var det mulig å snakke dem til rette.

– Jeg er i dag ikke stolt over den fysiske avstraffelsen av mine barn, fortalte pappaen i retten i går.

Han er ikke tiltalt for voldsutøvelsen mot familiemedlemmene.

Nekter overgrep

I retten avviste den tiltalte alle anklager om overgrep. Han stiller seg undrende til hvordan våkne og reflekterte barn kan komme med slike påstander om og mot ham.

– Jeg tror hovedmotivet ligger i hor, at jeg er skilt, har brutt med menigheten og har fått en samboer. Derfor må barna beskyttes mot meg. En annen i menigheten kan også ha begått de påståtte overgrep, hevdet tiltalte.

Han antydet også at påstandene til jentene kan ha kommet fram i det han kalte for en regresjonsanalyse.

Mor ble slått

Datteren som forklarte seg for retten i går fortalte om et familieliv som også inneholdt lyse sider. Samtidig husket hun hvordan pappaen slo mamma, hvordan far slo sønn.

– Mor brukte også ris, men ikke slik pappa gjorde, sa jenta.

I detalj fortalte jenta om den mentale demningen som brast da familien var på ferietur i fjor. Først fortalte den ene om overgrep. Så fortalte den andre. Forholdet ble anmeldt.

Datteren som forklarte seg i går fortalte om nattlige mareritt, søvnløshet, skolefravær og mange problemer.