KRISTIANSAND: Avtalen som går ut i år, ble først inngått i begynnelsen av 2003, senere fornyet. Den omhandler leie av den gamle marinebasen i Marvika.

– Vi forhandler nå en ny avtale, etter samme modell som den gamle, opplyser administrerende direktør Jan Omli Larsen i Kristiansand næringsselskap (Knas).

Hemmelig og bevoktet område

Det strengt hemmelige og bevoktede området ved Kongsgårdbukta har de siste årene vært fremleid av Kristiansand Havn. Kristiansand kommune kjøpte området av Skifte Eiendom – et forretningsområdet i Forsvarsbygg – som avhender militære eiendommer. Området ble deretter leid av Kristiansand Havn, som nå har gitt fra seg Marvika til Knas.

I NRK-programmet Brennpunkt nylig avsløres teknisk utprøving av tre ubåter bygd av ThyssenKrupp utenfor kysten av Kristiansand. Norskerenna er spesielt godt med sine dybdeforhold.

I programmet fremkommer det at disse jakt— og angrepsfartøyene er sentrale i den israelske marinen og brukes i sjøblokaden av Gaza. Testingen langs norskeskysten skal ha vært med israelere om bord. I et angrep utenfor Gaza 31. mai ble ni humanitære aktivister drept.

Tar sterk avstand

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tatt sterk avstand fra angrepet og omtalte det som en svært alvorlig politisk handling fra Israel.

I programmet er Kristiansand og Marvika sentral som base for det Kiel-baserte verftet TyssenKrupp.

– Jeg har hørt at ubåter fortsatt tester utenfor kysten vår, sier havnedirektør Stein E. Haartveit.

– At vi gikk inn i disse kontraktene for at Norge ville legge til rette for ubåter, er et utenrikspolitisk spørsmål. Hva jeg tenker om det privat, er en annen sak, sier Haartveit.

To milliarder i ubåtselskap

Gjennom oljefondet har Norge plassert nær to milliarder i det tyske selskapet i form av aksjer og obligasjoner. Norge er deleier i selskapet som leverer militært utstyr til Israel.

– Noen må si at denne virksomheten er uønsket, eksempelvis Kristiansand kommune som er vår eier. Dette er storpolitikk, sier Jan Omli Larsen.

Marvika-basen til ThyssenKrupp er lønnsom for næringslivet i Kristiasnandsregionen.

– Gjennom innleie av arbeidskraft og utstyr omsettes det nok for ti millioner i året.