GLAD: Arkeolog Ghattas Jeries Sayej synes funnet av bjørnefellen er spektakulært.

FLEKKEFJORD: — Det er spektakulært og veldig fint, sier arkeolog Ghattas Jeries Sayej, hos fylkeskonservatoren i Vest Agder, til fvn.no.Han ble kontaktet av Henry Urdal som sammen med sin bror Ivar, og skolerektor Agnar Klungland, hadde vært oppe og kikket på fellen. Deres forfedre har fortalt om fellen, og etter at de tre mennene hadde sett fellen selv, kontaktet de Sayej.

Første funn på Sørlandet

I går var arkeologen på plass for å ta den antatte fellen i nærmere øyesyn.

— Det er den første bjørnefellen vi har funnet på Sørlandet, så det er ganske spennende. Fellen ble lagd mellom 1600-tallet og 1860-tallet, for vi vet at den siste bjørnen på Sørlandet ble drept på 1860-tallet, forteller Sayej.

Også Urdal synes det er gøy å få bekreftet at det faktisk var en bjørnefelle de fant i skogen på Gyland.

— Det var en stor opplevelse, slår han fast.

UNDERSØKELSE: Fellen ble målt opp og undersøkt torsdag. (Foto: Ghattas Jeries Sayej) Foto: Ghattas Jeries Sayej

Gjorde få funnBjørnefellen er tre ganger 2,20 meter, og er fra en til halvannen meter høy. Sayej regner med at fellen var gravd ut av lokale gårdbrukere, mest med tanke på beskyttelse av buskap og egen familie.

— For du må ha masse bjørn for å drive med jakt for moro skyld, sier han, og legger til at det aldri var masse på Sørlandet.

I går gjennomførte han en overfladisk undersøkelse i håp om å finne beinrester som gjør at man kan datere fellen helt eksakt.

— Men jeg kunne ikke finne noe. Vi kommer antagelig ikke til å gjøre noen flere undersøkelser.

Blir kulturminne

Fellen ble målt, tegnet, i tillegg til at Sayej tok masse bilder. De som gravde ut fellen har antagelig brukt stokker for å dekke til. I fellen har de lagt inn illeluktende åte for å lokke bjørnen.

— Også har de kanskje hatt noen stokker nedi fellen for at bjørnen skulle skade seg da den falt ned. Eller så kunne de bare gjemme seg bak en del store steiner som var på stedet, og vente til bjørnen falt ned, før de så gikk bort og drepte den, forteller Sayej.

Fellen er nå registrert i fylkeskonservatorens system, og blir et kulturminne.

— Men hvis noen etter hvert er interessert i å ta turen opp dit for å forske, så er de velkommen opp for å se. Men fellen blir fredet, fastslår Sayej.

— Er du overrasket over funnet?

— Jeg er mest overrasket over at ingen har funnet den før. Så vi har vel ikke gjort en god nok jobb, humrer Sayej, som legger til at funnet åpner flere spennende undersøkelser.

— Det var i alle fall en morsom dag på jobb?

— Ja, det var veldig morsomt. Det kan ikke bli bedre enn dette.

FELLA: Her er de som koblet inn arkeologen, for å fastslå om det var en bjørnefelle. Ivar Urdal (fra v.), som visste hvor den var, Henry Urdal og Torgny Sinnes.(Foto: Agnar Klungland)