MANDAL: Det var opp mot stiv kuling og 2 meter høye bølger. Likevel klarte Søren Thuesen å berge seg selv og en kamerat, da båten med seks unge dansker kantret utenfor Skjernøya i Mandal. Mannen, som er livredder, har svømt i stri sjø i timesvis for å få varslet om ulykken. Først trodde politiet at mannen hadde svømt mellom tre og fire kilometer. Nå viser det seg at han har svømt det dobbelte.

Søren Thuesen svømte i timesvis i høye bølger. Foto: Scanpix/privat. Foto: Jørgen Kirk

— Båten gikk ned lenger øst enn vi trodde, forteller politistasjonssjef Bjart Gabrielsen.

Les også: - Et mirakel at han klarte svømmeturen

— Det viser jo bare hvilke umenneskelige krefter noen av oss besitter når slike ting skjer. For det er slike ting som ingen tror er mulig, sier Ernst Larsen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet. Han mener ingen burde forvente å komme i land under slike situasjoner.

— Det er ekstremt vanskelig å svømme under slike forhold. Du får vann over deg hele tiden, og du blir bare kaldere og kaldere, sier han. Det er rundt 18 grader i havet utenfor Mandal. Ingen av danskene hadde vest på seg da båten gikk rundt.

— Det er utrolig dumt å dra på sjøen uten redningsvester. Det er mye enklere å berge seg hvis man hadde redningsvester på, sier Larsen.

Været overrasker utlendinger

Redningsselskapet er bekymret over at utlendinger ofte havner i problemer i norske farvann.

— Det er foruroligende mange utlendinger som kommer i vanskeligheter, forteller kommunikasjonssjefen. Han tror mange turister blir overrasket over hvor fort været snur i Norge.

— I mange land er det samme vind og samme bølger hver dag. Det er veldig forutsigbart. I Norge sliter til og med meteorologene med å melde været en dag frem i tid, forklarer han. Nå ønsker Redningsselskapet å fokusere fremtidige kampanjer inn mot utlendinger.

— Her må vi nok sammen med myndighetene informere utlendinger om farene ved å fare ved sjøen. Det kommer vi til å arbeide med fremover, forteller Larsen.

Ønsker påbud

Redningsselskapet mener denne episoden viser hvor viktig det er å ha på seg redningsvest når man bruker en åpen båt. Larsen mener myndighetene burde vurdere å påby bruk av vest, og ikke bare at de skal være tilgjengelig i båten.

— Vi mener at det burde være et påbud om å bruke vest i små, åpne båter, sier kommunikasjonssjefen. Fra fritidsbåter er det i gjennomsnitt 30 personer som drukner hvert år.

— 90 prosent av de som omkommer på sjøen er menn, 50 prosent av dem kunne overlevd om de brukte redningsvest, forteller Larsen.