KRISTIANSAND: Totalt var 78 kvinner innom Vest-Agder krisesenter i løpet av 2007. Av disse var 21 kommet til Norge gjennom ordningen med familiegjenforening.

Alle utlendinger som tilhører den nærmeste familie til en person som bor i Norge, kan få innvilget tillatelse for familieinnvandring. Ifølge tall fra Utlendingsdirektoratet fikk 18.000 personer familieinnvandringstillatelse i 2007. 12.000 av disse var kvinner, og rundt halvparten var barn under 18 år.

Leveres på døra av ektemannen

I løpet av de to siste årene har Vest-Agder krisesenter opplevd en en dobling i antallet overnattingsdøgn.

Noen av kvinnene som oppsøker krisesenteret er såkalte "postordrebruder", som blir hentet av etniske norske menn. 7 av de utenlandske kvinnene som oppsøkte krisesenteret i fjor hadde giftet seg med etnisk norske menn, mens 14 hadde giftet seg med norske statsborgere som opprinnelig kommer fra utlandet.

Ifølge daglig leder Guri Wold ved Vest-Agder krisesenter hender det at kvinnene som oppsøker krisesenteret har vært utsatt for mishandling av samme mann.

— Folk som oppsøker oss får være anonyme, men det er ingen tvil om at vi har noen "storleverandører". I et tilfelle ble vi kontaktet av et reisebyrå, som reagerte på at de hadde fått oppdrag om hjemsendelse for tredje gang. En etnisk norsk mann fra Kristiansand hadde hentet tre kvinner gjennom familiegjenforening, og alle tre ble etter hvert sendt tilbake til hjemlandet, sier Wold.

De fleste kvinnene oppsøker krisesenteret etter eget initiativ, men ikke alltid.

— Det har skjedd et par ganger at menn har kjørt dem til døra, sier hun.

Høyt utdannede kvinner

Ifølge Wold er flere av disse kvinnene høyt utdannede, og hadde reist fra hjemlandet med håp om et godt liv i Norge.

— Mannen var snill og lovte dem alt mulig. Kvinnene solgte det lille de eide, og sa opp jobben i hjemlandet. Et par av kvinnene ba oss om hjelp til å selge brudekjolen sin, som var det eneste de hadde igjen, sier Wold.

Kvinnene som ble offer for Kristiansand-mannen var ifølge Wold fra Øst-Europa. Hun er ikke i tvil om at det finnes mange liknende historier rundt om i Norge.

— Vi vet at det i Nord-Sverige var et tilfelle hvor en mann hadde fått inn 40 kvinner, som alle ble ofre for mishandling. Så dette er et problem vi kjenner fra alle krisesentre i landet.

Har økonomiske motiv

Hun tror mange av mennene har et økonomisk motiv når de henter ektefeller fra utlandet.

— Kvinnene får et introduksjonsbidrag som ofte havner i ektemennenes lommer. Når de skiller seg slipper mannen alt ansvar. Hjemreiser blir betalt av sosialkontoret, sier Wold, som mener myndighetene bør vurdere å gjeninnføre forsørgerbidraget.

Ifølge Wold er kvinnene som kommer til Norge gjennom familiegjenforening fra hele verden.

— Tidligerere var det meer ensrettet. Nå blir folk kjent gjennom internett så spredningen er mye større. Kvinnene som oppsøker oss på grunn av mishandling kommer fra hele verden, sier hun.