KRISTIANSAND: Torvhandleren innrømmet i retten at han hadde svart omsetning. Han førte 3,6 millioner kroner ut av landet til sin familie i Egypt.

Retten dømte ham for heleri av over 740.000 kroner. I tillegg ble han dømt for flere andre lovbrudd.

Påtalemyndigheten mente egypteren burde dømmes til ubetinget fengsel i 13 måneder. Retten fant at passende straff var ti måneder. Samtidig ble han fradømt muligheten til å drive næringsvirksomhet for en periode på tre år.

Retten skriver blant annet i sine premisser for straffeutmålingen at det i straffskjerpende retning er vektlagt «at tiltalte dømmes for et grovt heleri av minst kr. 741.000 samt for overtredelser av regnskapsloven og bokføringsloven, der det etter rettens syn foreligger særlige skjerpende omstendigheter.

Tidsmomentet, beløpenes størrelse og måten dette er gjort på er klart straffskjerpende. Videre er det straffskjerpende at tiltalte tidligere er straffedømt for heleri.

Etter rettens syn kvalifiserer forholdene i tiltalebeslutningen til en ubetinget fengselsstraff av en ikke ubetydelig lengde. Sterke allmenpreventive hensyn er tillagt vekt, idet vårt skatte— og avgiftssystem i stor grad er bygget på tillit og korrekte oppgaver.

Videre har tiltalte tilsidesatt sentrale bestemmelser for regnskapsførsel. At reglene følges er ikke minst viktig av hensyn til mulighetene for offentlig kontroll fra samfunnets kontrollorganer».