LYNGDAL: Det oppsto en eksplosjonsartet brann etter at de to mennene helte bensin over pallene som stod stablet oppetter veggen på baksiden av forretningsgården. Brannen forårsaket skader på bygninger og inventar for 35 millioner kroner.

Av dette ble den nå 21 år gamle lyngdølen og 19-åringen med adresse på Hønefoss i fellesskap dømt til å erstatte over åtte millioner kroner av. Den regningen kan det bli tøft å betale for de to unge mennene som i dag ikke har annen inntekt enn henholdsvis 800 og 1900 kroner i uken i sosialhjelp.

Advokat Cecilie Nakstad, som forsvarer 21-åringen fra Lyngdal, sier at hennes klient hadde håpet å bli trodd på at det aldri var meningen at hele bygget skulle ta fyr. Det var lyngdølen som satte fyr på trepallene etter at hans to år yngre kamerat først hadde dynket dem med bensin.

Anker

– Min klient har bestemt seg for å anke skyldspørsmålet for mordbrann inn for lagmannsretten. Vi har ennå ikke tatt stilling til erstatningsbeløpet, sier Nakstad.

Også 19-åringen anker dommen inn for Agder lagmannsrett. Hans forsvarer, advokat Ann Turid Bugge, sier at erstatningskravet aldri burde vært fremmet som en del av straffesaken i Lister tingrett. Hun viser til at det dreier seg om et komplisert forsikringsoppgjør som hun som advokat knapt fikk innsyn i før kravet ble fremmet og dommen avsagt.

– Dommen vil også bli anket fordi vi mener det ble benyttet feil lovanvendelse, sier hun.

Kortere straff

Det var lyngdølens innrømmelse overfor politiet dagen etter brannen som gjorde at han fikk seks måneder kortere fengselsstraff enn kameraten. Retten fant ved straffeutmålingen ingen andre formildende omstendigheter.

Før brannen hadde kameratene planlagt å bryte seg inn i Expert-butikken i Lyngdal for å stjele en spillmaskin av typen Playstation 3. For å sikre seg om at politiet ikke var i nærheten under innbruddsforsøket, ringte de inn en falsk nødmelding om en fiktiv alvorlig bilulykke i Farsund. Da de to unge mennene ikke klarte å komme seg inn i butikken, tente de på handelssenteret noen steinkast unna.

Da brannen blusset opp, stakk de av uten å varsle verken brannvesen eller naboer. Retten mener brannen fort kunne ha spredt seg til flere nabobygg, om det ikke hadde vært for at en sykepleier på vei hjem fra nattevakt like etter hadde oppdaget brannen.

Glad Huseier Alan Narvestad er glad at de to har fått sin straff, og håper dommen kan bidra til at de for framtiden styrer unna ny kriminalitet.

– Jeg var ikke selv til stede under rettssaken, men andre som var der sier det ikke så ut som om de domfelte angret så veldig på det de har gjort. For lokalsamfunnet var det bra at brannen ble så raskt oppklart, slik at folk slapp å frykte at det gikk en brannstifter løs. I verste fall kunne kanskje også noen ha mistenkt meg som gårdeier for å ha satt fyr på eiendommen for å heve forsikringsoppgjøret, sier Alan Narvestad.