KRISTIANSAND: — Vi viste ham bildene på nettet, og forklarte at han ikke kunne gå i barnehagen i dag. Men det er litt vanskelig å forstå, så vi kjørte ned slik at han fikk sett det med egne øyne. Det blir litt mer virkelig da, sier Atle Johannessen, far til tre år gamle Philip.

Les også: Barnehage totalskadet i brann

Philip er en av ti barn som måtte bli hjemme i dag, etter at barnehagen han går i til daglig ble ødelagt i brann.

Barnehagestyrer Liv Torsvik tok i dag morges ringerunden til barnas foreldre for å forklare at barnehagen må holde stengt de nærmeste dagene. Barnehagen på Kongsgård er en av to avdelinger som tilhører Kongsgård og Oddernes barnehageenhet.

— På grunn av høstferien var det færre barn enn vanlig som skulle i barnehagen. Alle fikk tilbud om å ha barna i avdelingen på Oddernes, men slik jeg har forstått det, har alle valgt å være hjemme, sier Torsvik.

En av dem var Atle Johannessen, som ble hjemme med Philip og mamma Marianne Arnesen.

— Det er en liten barnehage, så det vil nok bli en overgang å flytte til en annen, større barnehage med nye venner og nytt personale. De er jo ganske knyttet til dem som jobber i barnehagen her disse små. Marianne har dessuten termin om tre dager, så det var nok best å bli hjemme, sier Johannessen, som droppet å gå på jobb onsdag morgen.

— Det blir nok hjemmekontor i dag ja, sier han.

Se video av brannen her

STENGT: Styrer Liv Torsvik fikk sent i går kveld beskjed om at Kongsgård barnehage var i full fyr. Foto: Erlend Olsbu Vet ikke brannårsaken

Kriminaltekniker Lars Gustav Engemyr undersøkte brannstedet i dag, men foreløpig er det for tidlig å fastslå brannårsaken.

— Vi har lokalisert en del, men hovedundersøkelsen tar vi i morgen, sier Engemyr.

Politiet utelukker ikke at brannen kan være påsatt.

— Vi kan ikke utelukke noe som helst før vi har undersøkt stedet. Det ser ut som brannen startet ved barnehagens inngangsparti, og der er det jo begrenset med elektriske installasjoner. Vi vil nå foreta avhør for å finne ut om det er gjort noe arbeid med brannfarlig materiale, eller om det har stått søppelbøtter ved inngangen som kan ha ført til selvantennelse, sier Engemyr.

Barnehagen er fremdeles fylt av farlige gasser som har oppstått som en følge av brannen.

— Når det brenner i plast- og pvc-materialer utvikles en del branngasser, så vi må lufte ut bygningen før vi kan undersøke den nærmere, forklarer Engemyr.

De største brannskadene er lokalisert til barnehagens inngangsparti, og trolig er det der brannen har startet.

Tror ikke brannen oppsto i søppelbøtte

Ifølge pappa Atle Johannessen var det spesielt en ting lille Philip var opptatt av.

— Han lurer veldig på hvem som har gjort dette, og hvorfor barnehagen er ødelagt.

Barnehagestyrer Torsvik ønsker ikke å spekulere i brannårsaken, men tviler på at brannen har oppstått i en søppelbøtte plassert inntil barnehagens inngansparti.

— Der hvor skadene er størst står det normalt ingen søppelbøtter. En av de ansatte hadde dessuten plassert alle søppelbøttene ute ved veien til tømming. Men jeg vil ikke spekulere i årsaken, det får politiet ta seg av, sier hun.

Barnehagen vil holdes stengt på ubestemt tid.

— Det blir et foreldremøte mandag, og så får vi se hva vi gjør. Resten av denne uken har foreldrene et stående tilbud om å plassere barna på Oddernes. På grunn av høstferie er det også færre barn der enn vanlig, så det er ingen plassproblemer før neste uke. Etter det får vi håpe det blir fint vær slik at vi kan være ute, ler hun.

Etterforskere var i dag på brannstedet for å snakke med barnehagepersonalet, og vil den neste tiden foreta flere avhør for å avdekke hvordan brannen har oppstått.