KRISTIANSAND: — Dette går på verdighet, det at min mor kan få en fredfull og smertefri død, sier Turid Abusdal (69), som selv har bred erfaring som sykepleier gjennom et langt yrkesliv.

Moren hennes ligger for døden på rom 119 ved Sørlandet sykehus Kristiansand (SSK). I dag skal Inger Johanne Abusdal (88) sendes hjem til omsorgsleiligheten i Kvartal 6 i Kristiansand sentrum.

— Dette er for kynisk. Det er vondt å oppleve sykehus-Norge på denne måten, sier Olav Abusdal (62), som i går kom fra Bergen for å avlaste sin søster.

De mener hjemmesykepleien ikke kan gi fullverdig pleie i en slik kritisk situasjon.

Må amputere

Deres mor er rammet av alvorlig hjertesvikt og sukkersyke, og måtte for snart to år siden amputere det ene beinet som følge av koldbrann.

For tre uker siden ble hun innlagt på SSK igjen, for å amputere det andre beinet av samme årsak - kraftig koldbrann.

Dagen etter fikk hun hjerteinfarkt, deretter fulgte to nye infarkter på kort tid. Dermed var hun for svak til å operere. De siste halvannen ukene har hun ikke kunnet gjøre rede for seg.

88-åringen har hele tiden fått smertestillende (morfin) intravenøst. I går ettermiddag ble hun koblet fra. Hennes smerter skal heretter kureres av tabletter, noe de pårørende er kritiske til.

— Virkningen blir ikke den samme. Vi er redd hun blir liggende bak en stengt dør og gape, fordi hun får for lite smertestillende. Hun trenger 24 timers tilsyn, mener Turid Abusdal, som har sittet ved sin mors side åtte-ti timer hver dag de siste tre ukene.

Hun mener sykehusbehandling er blitt for preget av økonomi.

— Det snakkes bare om antall liggedager. Menneskene blir glemt, økonomene styrer, fortviler den tidligere spesialsykepleieren.

Fullt Overlege Anders Sundøy ved infeksjonsseksjonen på SSK forsvarer hjemsendelsen.

— Hun er ferdigbehandlet på sykehuset foreløpig. Det er sånn våre rammebetingelser er. Så er det kommunens ansvar å gi et godt nok pleie- og omsorgstilbud, inntil hun eventuelt trenger sykehusbehandling videre, sier Sundøy til Fædrelandsvennen.

Han legger til at smertebehandling kan utføres av lege utenfor sykehus. Og trengselen er stor ved sykehuset.

— Vi har våre rammer, og det er veldig fullt på avdelingen. Det var overfylt til morgenen i dag, opplyser Sundøy.

  • Men skjønner du de pårørendes bekymring?

— Klart det. Jeg skjønner alles bekymring for sine syke, svarer seksjonsoverlegen.

Sundøy legger til at hjemsendelsen er drøftet med leder for Medisinsk avdeling, som er hans overordnede.