Kristiansand: — Voksne folk drikker mer, mens de yngste unge drikker mindre. Det er utviklingen, fastslår rådgiver Kjell Adolfsen i enhet for sosiale og forebyggende tjenester i Kristiansand kommune.

I rusundersøkelsen, som ble offentliggjort i går, går det fram at alkoholbruken er mer bekymringsfull blant de over, enn de under 25 år.

I løpet av et halvt år ble fikk akuttmottaket på Sørlandet sykehus inn 138 personer med overdose, i de aller fleste tilfeller alkoholforgiftning. Av disse var 79 personer (57 prosent) over 25 år, mens 59 (43 prosent) var under 25 år.

Bekymret for foreldre.

Tallene i undersøkelsen ble innhentet i fjor vår. I forhold til en undersøkelse to år i forveien, i 2006, kan utviklingen knapt måles i promille:

Antall unge døddrukne var redusert med 35,9 prosent, mens de voksne (over 25) hadde en økning på 31,7 prosent. Blant de yngre er kjønnsfordelingen helt jevn – i den eldste gruppen er det heller skjevt: 50 menn mot 29 kvinner.

Antall overdosetilfeller i toårsperioden ble redusert fra 152 til 138, mens antall personer som ble kastet i fyllearresten økte fra 195 til 212. I den omfattende kartleggingen av rustrender kommer det også fram at enkelte unge voksne er bekymret for sine foreldre, som flytter til leilighet i byen og dermed får lettere tilgang på alkohol.

— De kjøper en sentrumsleilighet, har god råd og få forpliktelser. De har gangavstand til skjenkestedene, og da stiger alkoholbruken. Barna bekymrer seg over at dette går utover livskvaliteten, at foreldrene kan få problemer med for eksempel økonomien eller deres sosiale liv, forklarer Kjell Adolfsen.

Fuktig generasjon.

Han drar en parallell til den spanske solkysten, der det er et kjent fenomen at eldre nordmenn bekymrer familien med sin voldsomme alkoholbruk, som forklares med ubegrenset tilgang og fritid.

Kommunen har annethvert år rusundersøkelse blant 10.-klassinger. Ifølge rådgiveren ble det fra rundt år 2000 mindre vanlig å drikke alkohol, i Kristiansand som resten av landet. Dermed er det en «fuktig» generasjon som nå har passert 25. — De som debuterer tidligst, drikker oftest og mest hver gang, opplyser Adolfsen.

Det er de samme som raskest eksperimenterer med andre rusmidler, vanligvis hasj. Deretter følger amfetamin på listen over mest brukte illegale rusmiddel i Kristiansand.

Bruken av hasj og amfetamin skal være nokså likt med tidligere. Nytt er at det siden sist har dukket opp en fryktet «slektning» på markedet – metamfetamin, som har sterkere virkning og lettere gir psykiske plager.

Ifølge undersøkelsen finnes fortsatt dem som tyr til hjemmebrent, som blant de innvidde går under betegnelsen «søgnevann».