KRISTIANSAND: — Det er helt sjokkerende. Vi hadde aldri trodd saken skulle gå så langt, men håpte noen skulle våkne og se galskapen i det, sier Hellen Leland Øien (26).

Fædrelandsvennen kunne fredag informere henne om avgjørelsen fra påtalemyndigheten ved Rogaland politidistrikt:

— Det er truffet vedtak om avlivning. I korte trekk skyldes det at hunden ved to anledninger har gått til angrep, en gang på en gutt og en gang på en annen hund. Det foreligger vesentlige skader i begge tilfeller, derfor mener vi den utgjør en risiko for nye angrep, uttaler politiadvokat Øystein Paulsen.

Ifølge eieren blir vedtaket nå anket. Det betyr at Odin får sin skjebne avgjort av tingretten.

- Familiehund

Odin (5) er en Grand danois, kjent som verdens største hunderase. Nesten meteren høy, 80 kilo tung. Men ifølge eieren har den aldri gjort et menneske fortred, unntatt denne ene gangen.

— Hadde hunden min vært farlig, ville jeg aldri brukt tusener av kroner på advokat og rettssak. Da kunne jeg heller kjøpt fem nye Grand danoiser, påpeker småbarnsmor Hellen Leland Øien, som omtaler Odin som en fantastisk familiehund, og «mammas lille gutt».

Hun poengterer at Odin har et røslig bitt, og om den virkelig ønsket å skade noen, ville utfallet blitt et helt annet.

I november brakte Fædrelandsvennen nyheten om at Odin var begjært avlivet av naboen Arne Kjønstad, som av yrke er politiadvokat ved Agder politidistrikt. Dette etter at Odin på forsommeren hoppet på sønnen (5), mens hunden var i bånd og på egen eiendom.

Ifølge hundeeierens nevø, som passet Odin denne dagen, var den i det lekne hjørnet, og hoppet fram med labbene først. Følgen var at gutten ble påført en to centimeters rift i munnviken, som måtte sys med tre sting.

4000 kroner i bot

En uke etter avisoppslaget, under en luftetur hjemme på Flekkerøy, kom Odin i skade for å bite en dachs. Den vesle hunden måtte sy flere sting hos dyrlegen, og eieren begjærte Odin avlivet.

For denne episoden fikk Odins eier 4000 kroner i bot, etter at hunden kom seg løs av båndet.

— Denne hendelsen var ikke utslagsgivende, men styrker oss i troen på at avlivningsvedtak er det rette, sier politiadvokat Paulsen, som viser til at hundelovens hovedregel er avlivning ved vesentlig skade på barn.

— Vi kan godta en bot, men å avlive hunden på dette grunnlaget er bare helt feil, mener Hellen Leland Øien, som hevder naboens stilling som politiadvokat har påvirket utfallet.

Etter den siste episoden ble Odin tatt med på atferdstest hos et kompetansesenter på Østlandet, og ifølge eieren viser rapporten at hunden verken er farlig eller aggressiv.

Rogaland politidistrikt overtok saken av habilitetshensyn, ettersom den vesle guttens foreldre begge er ansatt ved Agder politidistrikt. De avviser at Kjønstads stilling har påvirket vedtaket. Kjønstad selv ønsket i går ikke å kommentere saken overfor Fædrelandsvennen.

Kronerulling for hunden

Dyrebeskyttelsen i Kristiansand har startet pengeinnsamling for å dekke Odins advokatutgifter.

— Dette vedtaket er riv ruskende galt. Hvis Odin blir avlivet på grunn av disse skadene, blir det voldsomt farlig å ha hund i Norge. De blir enda mer rettsløse enn de allerede er, mener leder Arnfrid Robstad.

Hun mener Odins angrep på dachshunden slett ikke bør virke straffeskjerpende.

— Det viser tvert imot at Odin har veldig god kontroll på bitingen sin, ellers hadde ikke dachsen levd i dag. Det virker som mange ikke overveier hvor enormt kjevetrykk en hund av den størrelsen egentlig har, sier Robstad.

Det er ikke bare Dyrebeskyttelsen som engasjerer seg for Odin. I går hadde støttegruppen «Ikke avliv Odin» på Facebook oppnådd 8780 medlemmer.

Mener du Odin bør få leve, eller er det riktig å avlive hunden? Si din mening i debatten under.