KRISTIANSAND: — Jeg kan bekrefte at vi er inne i en periode hvor det er store kapasitetsproblemer i norske fengsler. Vi klarer ikke å tilby politiet det antall varetektsplasser etaten har behov for, sier regiondirektør Gudmund Idsø i Kriminalomsorgen Sørvest til fvn.no.

Politiet på Agder har de siste ukene slitt kraftig med den manglende kapasitet i fengslene i distriktet.

— Vi har kriminelle som vi normalt går i retten og ber om skal bli varetektsfengslet, men som i stedet slippes løs fordi vi vet at selv med rettens kjennelse for varetekt finnes det ikke ledig kapasitet i fengslene i distriktet, sier overbetjent Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon.

— Varetektsplasser skal ha høy prioritet hos oss, men nå har det toppet seg kraftig både med hensyn til antall soningsfanger og behovet for varetektsplasser. Det er mangel på varetektsplasser i hele kriminalomsorgen. Vår utfordring er å få overført en del av de som sitter i lukkede fengsler til åpen soning for å skaffe flere varetektsplasser, sier regiondirektør Idsø.

— Er det ønsket om å fjerne soningskøen som har ført til redusert varetektskapasitet?

— Varetektsbehovet varierer hele tiden, og vi antar at kapasiteten blir bedre senere. Utfordringen består i at varetektsfanger skal være i lukkede fengsler, og nå som er det smekk fullt overalt skaper dette store logistiske utfordringer for oss. Vi må i utgangspunktet sikre politiet det varetektsbehovet etaten har krav på, fremholder Idsø.