OSLO: Og begge navnene har vært populære en god stund. Jonas har vært blant de ti mest populære guttenavnene siden 1996, mens Thea har vært blant de mest brukte jentenavnene siden 1999. Statistisk sentralbyrås navnestatistikk for 2006 viser ellers at det mest brukte etternavnet her til lands fortsatt er Hansen, tett fulgt av Johansen og Olsen.

Bibelnavn fram

I 2006 var det på guttesiden at de største endringene i navnebruk fant sted. Markus, som toppet listen i 2005, ramlet i fjor ned på sjuendeplass. De bibelske navnene Elias og Lukas gikk derimot kraftig fram, henholdsvis 12 og 17 plasser til 5. og 14 plass.

Mathias holder stillingen som det nest mest populære guttenavnet, mens Alexander og Andreas går fram til fjerde og femte plass.

Det er vanskelig å forklare hvorfor Jonas topper listen nå, men 10,5 prosent av guttene har navn som slutter på – as. For 60 år siden var denne andelen under en halv prosent. Statistisk sentralbyrå tror at Jens Bjørneboes «Jonas» bok fra 1955 kan være en viktig inspirasjonskilder for navnet, og man antar at en populær utenriksminister med dette fornavnet heller ikke er noen ulempe.

Leah gjør et byks

Mens navnepopulariteten har variert stort hos guttene, er rekkefølgen mer stødig hos jentene. Thea og Emma har byttet plass fra 2005 til 2006, og så følger Sara, Julie og Ida.

Navnet Leah har gjort et kjempebyks, fra 28. plass i 2005 til 14. plass i fjor. Angelica og Ingrid styrker seg også på jentesiden, men ikke så voldsomt som Leah.

Fortsatt er det navn som slutter på – a eller – ah som gjelder på jentesiden. 35,5 prosent av dagens jentenavn har en av disse endingene, mens det i 1950 gjaldt under 10 prosent.

Mellomnavn

Bare en femdel av guttene og en firedel av jentene får nå flere fornavn, men til gjengjeld er mellomnavn blitt svært vanlig. 47 prosent av alle barn fikk mellomnavn i 2006. Kjært barn får som kjent mange navn, men i realiteten skyldes de mange mellomnavnene som regel at både mor og far vil gi slektsnavnet sitt videre.

Med den nye navneloven som kom i 2003, var det lov til å kombinere slektsnavnene med bindestrek. Den varianten brukes nå av 5,7 prosent.

Det mest populære andrenavnet for gutter var i fjor Alexander/Aleksander, mens det for jentene var Marie, slik det nesten alltid har vært.

Færre – sen'er

Det er fortsatt vanlig å hete Olsen, Jensen eller Hansen til etternavn i Norge. Litt over en million nordmenn har navn som slutter på – sen, men andelen er synkende. I 2000 var den på 24,9 prosent, mens den ved siste årsskifte var på 23,3 prosent.

Statistisk sentralbyrå tror nedgangen i liten grad skyldes navneendringer, men helst at disse etternavnene velges bort ved fødsel og giftermål. De mest brukte synker mest.