Les også: Har stor sans for tiltaket

Eva Bergh. Arkivfoto Foto: Arkivfoto

KRISTIANSAND: — Hovedpoenget med IT er at det skal være et hjelpemiddel og redskap i elevenes læring på skolen. Hvis Facebook virker avsporende, er det viktig at læringsarbeidet ikke blir forstyrret av det, sier rektor Eva Bergh ved Kristiansand Katedralskole Gimle.Skolen har i år hatt et prøveprosjekt der de har hatt en sperre på skolens internett-nettverk. De som er logget på her, altså både elever og ansatte, får ikke kommet seg inn på det populære nettsamfunnet Facebook.

- Er det ikke litt strengt?

— Det er mulig det. Men elevene skal være på skolen seks-syv timer om dagen, og da bør læringen stå i fokus, svarer Bergh, som legger til at det ikke er noen andre nettsteder eller programmer som er stengt, bortsett fra ulovlig filnedlasting.

Hun kan ikke si noe om hvor stort problemet med elever som surfet på Facebook var før tiltaket ble iverksatt ved skolestart i fjor høst. Snart er det evaluering av ordningen, og så skal det avgjøres om den skal fortsette også neste skoleår.

— Vi har ikke drøftet det inngående. Vi må ta en oppsummering med lærerne og elevene, sier Bergh.

Hva synes du om tiltaket? Skriv din mening nederst i artikkelen.

- Viser at de ikke stoler på oss

Margot Ødegård, leder for Elevorganisasjonen i Vest-Agder, er negativ til skolens sperring av nettstedet.

— Jeg synes generelt det ikke er positivt at de stenger nettsider, fordi det viser at de ikke stoler på oss. Elevene har jo ansvar for egen læring, sier hun.

— Hvis de synes det er dumt at folk bruker Facebook, er det undervisningen det er noe feil med. Hvis de hadde brukt mer ikt i undervisningen, hadde det kanskje ikke vært så fristende å gjøre noe annet, sier hun.

Hun synes ikke lærerne er flinke nok til å tilrettelegge undervisningen så elevene kan bruke pc på en fornuftig måte samtidig.

— Når vi først har tatt i bruk pc, er det viktig at lærerne tar det i bruk i undervisningen, så det ikke bare blir til at folk skriver ned det som står på tavla på pc-en, sier Ødegård, som håper skolen lager en ordentlig rapport etter forsøket der det kommer frem hva elevene synes om Facebook-sperringen.

Trine Mjåland. Arkivfoto: Christian Nørstebø Foto: Arkivfoto, Christian Nørstebø

Elevrådsleder fornøyd

Elevorganisasjonen har imidlertid ikke mottatt noen klager fra noen elever ved skolen. Elevrådsleder Trine Mjåland støtter skolens restriksjoner.— Jeg er egentlig veldig fornøyd med det. Jeg ser ikke noen grunn til at folk skal gjøre det på skolen, det er helt unødvendig, sier hun.

Mjåland legger til at hun kjenner til at det er noen som klarer å komme seg inn på Facebook på skolen likevel. Det er mulig å komme seg inn på nettstedet via andre nettsider.

— Det er ikke noe problem å hacke seg inn, for å si det sånn, sier hun.

Saken er ikke diskutert i elevrådet. Hun tror de fleste der støtter skolens valg om å begrense tilgangen.

— Men det er alltids noen som ikke deler det synet, sier hun.

- Tror du det hadde blitt et stort forstyrrelsesmoment dersom det ikke hadde vært noe forbud?

— Ja, det sier seg selv. Når det er en klasse på 30 elever, og alle har data, sier det seg selv at det blir vanskelig for lærerne å undervise, sier Mjåland, som forteller at det er veldig mange elever som bruker Facebook og Youtube som underholdning.

Kristiansand Katedralskole Gimle har cirka 1350 elever. Rektor Eva Bergh opplyser at det nå er cirka 600 elev-pc-er på skolen. Til høsten får alle som begynner i første klasse egen pc.