KRISTIANSAND: I fra juni 2006 til juni 2007 leverte kvinnen meldekort til trygdekontoret hvor hun unnlot å opplyse at hun jobbet ved en større bedrift i Kristiansand. Det gjorde at hun fikk utbetalt 131.605 kroner hun ikke skulle hatt.

Under rettsmøtet i Kristiansand tingrett sa kvinnen at hun ikke trodde hun behøvde å opplyse om arbeidssituasjonen fordi hun kun jobbet på kveldstid. Kvinnen mente kvelden var hennes fritid som hun rådet fritt over, og som NAV derfor ikke hadde noe med.

Studerte samtidig

Kvinnen sa også at hun ikke leste reglene om dagpenger nøye, men at hun bladde gjennom brosjyren.

Kvinnen meldte heller ikke til NAV at hun studerte parallellt med jobbingen. Hun mente det ikke var behov for å opplyse om dette ettersom målet med studiene kun var å få venner og et sosialt nettverk. Fagdommer Solveig Birgitte Moen mente derfor det var underlig at hun likevel meldte seg opp til åtte eksamener.

26-åringen forklarte også at hun hadde snakket med en kollega som påstod at nye regler tilsa at man kunne få dagpenger samtidig som man jobbet og gikk på skole.

Etter at den urettmessige pengeutbetalingen ble oppdaget, tok kvinnen opp et lån for å tilbakebetale det hun hadde mottatt. Dette tok også rettens flertall som et tegn på at kvinnen er en ærlig person.

Ville dømme

Fagdommer Moen mente på sin side at kvinnens forklaringer ikke var troverdig, og at hun bevisst lurte systemet. Fagdommeren viste blant annet til at hun flere ganger jobbet dagtid, og at hun tok åtte eksamener.

I dommen skriver Moen også at «konsekvensen av et slikt system ville innebære at den som arbeider på dagtid ikke får noe, mens den som gjør den samme jobben på kveldstid kan motta full lønn og i tillegg få kompensasjon for manglende arbeidsinntekt».

Fagdommer Solveig Birgitte Moen mente kvinnen skulle dømmes til fengsel i 36 dager i henhold til tiltalen.

Kvinnen ble i retten kun dømt til å betale det gjenstående beløpet på 7514 kroner til NAV.