KRISTIANSAND: — Vi er ganske så overrasket over hvor godt man kan se ødeleggelsene på radarbildet, og hvor stort omfang brannen har, sier Nina Soleng hos Kongsberg Satellite Services til fvn.no.

To ukers mellomrom Satellittstasjonen, som holder til inne i skogen ved Tromsø, har hentet ned to bilder fra miljøsatellitten Envisat med to ukers mellomrom.

Det første bildet er datert 3. juni i år, i underkant av én uke før brannen startet i Froland. Det andre bildet er datert 19. juni når etterslukningen nesten var over.

— Bildene blir tatt ved at satellitten sender ut radarstråler på skrå i retning jorden. Disse signalene blir reflektert tilbake og vises i sort-hvitt. De grå feltene viser normal vegetasjon, mens de svarte feltene er områder som reflekterer lite, for eksempel vann. De hvite feltene viser områder som reflekterer mange signaler, i dette tilfelle den brente vegetasjonen i Frolands-området, sier Soleng.

26.000 dekar Hvert pixel i bildet viser omkring 70-100 meter. Kongsberg Satellite Services har gjort beregninger som viser at et område på oppunder 30.000 dekar skog er brent opp.

Dette stemmer godt overens med Fylkesmannens ferske beregninger som viser at brannområdet dekker omkring 26.000 dekar med skog.

Miljøsatellitten Envisat brukes normalt til å dokumentere blant annet ulovlig oljeutslipp fra fartøy over store deler av Europa. Men samme teknologi brukes også for å kartlegge avvirkning av regnskogen i Amazonas.