KRISTIANSAND: Det forteller arbeidsdykker Thomas Sørensen til fvn.no.

Han har selv dykket nærmere tretti ganger ned til skipvraket M/V Seattle, hvor en tysk dykker i dag ble meldt savnet av sine dykkervenner, da han ikke kom opp til avtalt tid tirsdag ettermiddag.

Vraket ligger med en steil helling ned for skrenten, og erfarne dykkere påpeker at det er viktig å kjenne sine begrensninger når man skal iakta skipet.

Ifølge Sørensen har vanskelighetsgraden i dykket mye med dybden å gjøre.

Baugen på skipet ligger i mudderet på 73 meters dyp og man må ha mer enn et sportsdykkersertifikat for å ta hele skipet i nærmere øyesyn.

Minste dybde er nemlig akterenden av skipet som ligger på ca. 20 meters dyp.

— Man treffer ikke vraket før på 20 meters dyp. Det er derfor fort at man går ut over dybdebegrensingene for å se skipet, forteller Sørensen.

Slik ligger lasteskipet Seattle på havets bunn.

Vraket representerer et dykkermål som fort kan få en til å glemme dypet man begir seg ut på. Det svære skipet, som 140 meter langt og 18 meter dypt, byr på ett massivt overbygg med svaleganger og kahytter.

— Det er hele tiden noe man skal se på. Det er veldig fort at man ser noe man vil se på 30 meter, 35 meter, 40 meter og så dykker man for å så på det, sier Sørensen.

Det er dermed lett å bli revet med å gå noe dypere enn man burde.

— Det er det som er skummelt. Det lokker en til å dykke stadig dypere, sier Sørensen som selv har vært nede på 73 meters dyp for å iakta båten.

Han får støtte av Trond-Jarle Brevik, som har fotografert vraket.

  • Båten ligger på en sånn måte at det er fort gjort å gå for dypt, sier Trond-Jarle Repvik til fvn.no.

Foto: Trond-Jarle Repvik