Lyngdal: Han døde idet han skulle låse bilen utenfor kirken i sin barndomsbygd Kvås, der han skulle ha fulgt sin svigerinne til graven.

Mange kjente ham som prosten, kongevennen, birøkteren og den fargerike ungkaren. Forfatter var han også.

Prost var han bare i sju år, fra 1979 til 1986 i Flekkefjord. Men det var lenge nok til at politikere i Lyngdal, for tre år siden og til Birkelands enorme glede, endret Skolegatas navn til Prost Birkelandsgate. Andre lyngdøler som ble beæret med gatenavn, er Abraham Berge (statsminister) og Gustava Kielland (startet landets første misjonsforening).

Han tok sin teologiske embetseksamen ved Menighetsfakultetet i 1957 og var vikarprest i Agder bispedømme fra 1963 til 1970. Så ble han residerende kapellan i Kvinesdal.

Men det var som rojalist Paul Gerhardt Birkeland ble viden kjent. Noen vil mene at prost Birkeland var mer kongelig enn kongen selv.

Han fikk reist en statue av Olav den hellige utenfor Lyngdal kirke, til minne om nevnte konges besøk på Sælør i 1028. Da prinsesse Astrid fru Ferner kom for å avduke statuen i 1983, var hun to ganger i prostens hjem. Først for å spise, så for å hvile.

Da kong Olav døde i 1991, dro Paul G. Birkeland til Oslo for å legge ned blomster på Slottsplassen.

For det var kong Olav som sto prost Birkelands hjerte aller nærmest, i alle fall av de kongelige. Det er prostens fortjeneste at denne kongen står i statuert versjon ved Hampa i Kristiansand. Da den ble avduket i 1997, fikk Paul G. Birkeland glede av å ledsage kong Harald.

Blant hans ytringer om kongelige, huskes også en svært skeptisk bemerkning om kronprins Haakons valg av livsledsager.