KVINESDAL: Litaueren gjorde innbrudd i Expertbutikken til Nils Kloster i Kvinesdal to netter på rad i november i fjor. Første gang var natt til onsdag 14. november.

Ved det første innbruddstyveriet ble det stjålet 13 mobiltelefoner. Andre gang ble utbyttet mer enn fordoblet. Litaueren fikk med seg 31 mobiltelefoner og flere kontantkort. Innbruddene hos Expert førte til skader for over 100.000 kroner, som litaueren er dømt til å betale. Han må også ut med nesten 150.000 kroner til forsikringsselskapet Tryg Vesta.

Les også: Fem innbrudd på et halvt år

Litaueren har fortalt at han fikk 500 euro for å gjøre innbruddene i Kvinesdal.

I forbindelse med oppholdet i Norge skaffet han seg falskt pass. Dette passet brukte han med falskt navn da han sjekket inn på Sola Camping 10. november i fjor, og en måned senere på Flesberg i Hordaland, da han ble kontrollert av politiet.

Lister tingrett, som har dømt litaueren til fem måneders fengsel, skriver i sin dom at tiltalte i løpet av en relativt kort periode har reist til Norge flere ganger i den hensikt å begå kriminelle handlinger.

«Retten finner ikke tiltaltes egen forklaring om at han reiste til Norge for å skaffe seg arbeid troverdig. Han har ikke kunnet redegjøre for hvem han har arbeidet for, til hvilken tid og hvor, og hva han har tjent. Han er to ganger tatt for ulovlig virksomhet. Han har anskaffet seg falsk pass i den hensikt å skjule sin identitet i Norge. Det er blitt et samfunnsproblem at personer fra bl.a. de baltiske stater reise til Norge i den hensikt å begå vinningskriminaltiet. Av både allmenn og individualpreventive grunner er det nødvendig å reagere strengt mot en slik virksomhet», heter det i rettens premisser.