Les om budsjettet i Vennesla her!

SØGNE: — Jeg liker ikke dette, for vi ser at det er behov for læremidler. Ordningen med ekstra midler er borte, beklager tjenestesjef Gustav Skretting.

I dag ble budsjettet for 2009-2012 presentert av rådmann Kim Høyer Holum. Skolen er blant de som kommer dårlig ut.

— Jeg kan ikke skjønne hvordan de kan drive uten nye læremidler, sier leder av aksjonsgruppen ”Bedre skole i Søgne”, Ragnhild Qvist.

Skolene fikk i 2005 500.000 over tre år til innkjøp av nye læremidler. De er fortsatt ikke i mål.

For 2009 frafaller samme satsing i henhold til Kunnskapsløftet, og beløpet på en halv million overføres i stedet til å forsterke norsk- og matematikkopplæringen.

- Er på vei

Videre foreslår rådmannen å styrke pedagogisk utviklingsarbeid med 460.000 kroner neste år. Det er også lagt inn 300.000 kroner til klassesprekk.

Siden 2003 har Søgne-skolene mistet rundt 20 lærerstillinger. En rapport slår også fast at Søgne har mange elever per lærer.

For ikke å svekke lærertettheten, styrket kommunen i august spesialundervisningen med fem årsverk. Tallet øker til åtte i 2009. Skolesatsingen har fått mye pepper.

— Det har vært store innstramninger. Vi er på vei, men er ikke ferdig.

Driftsbudsjettet økes fra 86 millioner i år til 98 i 2009. Mye er lønn.

Avvikler brøyteordning

Til nå har private betalt en sum til kommunen for å få brøytet private veier. Nå avvikler Søgne brøyteordningen og vil spare 100.000 kroner i året.

— Nå må private brøyte selv eller leie inn hjelp. Vi har hatt noen henvendelser allerede, sier tjenestesjef Gustav Skretting.

1,5 mill. til flyktningboliger

Kommunen har forpliktet seg til å skaffe boliger til 15 flyktninger fra neste år gjennom Knutepunkt Sør-samarbeidet. Det foreslås en investering på 1,5 millioner fra 2009 til 2011 til dette formålet. Med fratrekk av tilskudd beregnes nettoutgiften å bli 900.000 kroner. Bakgrunnen er et ønske fra staten om at kommunene bosetter flere flyktninger.

Satser på kultur

Etter ønske om et mer levende kulturliv, har rådmannen satt av et bufferfond på 500.000 kroner. – Vi satser på flere arrangementer om sommeren, sier tjenestesjef Gustav Skretting. Bufferen øremerkes blant annet til flere konserter. Dermed tilbakeføres det foreslåtte kuttet på 200.000 kroner.

Les mer om budsjettet i Søgne kommune i fredagens papirutgave av Fædrelandsvennen.