OSLO: — Han pleide å si at han var ulykkelig forelsket i sosialdemokratiet. Vår tanke om fellesskap og solidaritet hadde stor appell til ham. Det var nok abortsaken som gjorde at han ikke var Ap-mann, mener Jens Stoltenberg.

I dag er statsministeren en av flere forelesere på KrF-politiker Jon Lilletuns minneforelesning på Universitetet i Agder (UiA). Blant annet kommer Stoltenberg til å vise film av Lilletun og ham selv.

— Det blir en urpremiere på en liten kortfilm om meg og han da vi var sammen på Husøy i Troms. Det er et bilde av to menn som snakker godt sammen, sier Stoltenberg.

Nær hverandre

Statsministeren beskriver Lilletun som både en god politikerkollega og en nær venn.

— Han var en dårlig pokerspiller. Og det er en kompliment. Jon var en ærlig og varm person som det var lett å bli glad i, sier Stoltenberg.

Han husker spesielt perioden da partiene samarbeidet om et stort budsjettforlik, og begge var parlamentariske ledere på Stortinget: - Da kom vi veldig nær hverandre. Det var sånn at vi kunne gå inn på kontoret til hverandre og snakke, og vite at det forble fortrolig.

— Jon Lilletun fortalte mye fra livet sitt i Agder og Vennesla, og var stolt av bakgrunnen sin, sier Stoltenberg.

Jon Lilletun tok med seg Jens Stoltenberg på gospelkonsert.

— Han hadde en datter som sang gospel i Oslo Soul Children. Gjennom det ble jeg introdusert for det lavkirkelige miljøet, og jeg lærte et varmt og inkluderende miljø å kjenne.

Skoleopprustning

I tillegg til å forelese om Jon Lilletun, skal statsministeren besøke Lovisenlund skole i Kristiansand.

— Vi skal vise betydningen av gode skolebygg. Regjeringen gir 15 milliarder ekstra til skolebygg de neste åtte årene gjennom statsbudsjettet, sier Stoltenberg.

— Men Lovisenlund er jo et glansbilde?

— Ja, og vi vil vise hvordan de andre kan få det. Mange vil ha glede av en opprustning av skolebygg.

Av de 15 milliardene får Vest-Agder nesten 12 millioner kroner til opprustning av skoler.

Innpisker

Stoltenberg skal i tillegg innom på siste dagen i studentparlamentsvalget på UiA. Det er et valg som tradisjonelt har hatt svært liten deltakelse.

— Jeg skal stoppe studentene i kantina og si at de må stemme. Jeg skal fortelle om den tiden jeg selv var studentpolitiker, selv om det ble en ganske kort karriere, sier statsministeren.

Fakta om Jon Lilletun:

KrF-politiker fra Voss/Vennesla.

Første stortingsperiode for Vest-Agder fra 1989. Kirke-, utdannings- og forskningsminister i sentrumsregjeringen fra 1997-2000. Døde av kreft i august 2006, 61 år gammel.

Eivind Skeie har nylig utgitt biografien «Jon Lilletun – folkelig og frodig».