FLEKKEFJORD: — Vi har mer eller mindre vært ute hele natta. Jeg vil anslå at vi har hatt minst ti oppdrag i sentrum og omliggende boligfelt på grunn av oversvømmelser, sier brannkonstabel Vidar Johannessen i Flekkefjord brannvesen.

De store nedbørsmengdene har ført til at flere kjellere har blitt fylt med vann, og en huseier skal ha fått kjelleren full av kloakk. I Flekkefjord sentrum måtte brannvesenet også pumpe ut vann fra butikklokalene til Rema 1000. — Vi har vært oppe i hele natt for å moppe opp vannet. Takket være rask varsling har vi unngått de verste skadene, sier butikksjef Leif Schellhorn til fvn.

Trolig over 50 mm nedbør

Regnskyllene startet ved halv fem-tiden torsdag ettermiddag, og stoppet ikke før utpå morgenkvisten fredag. Ifølge Schellhorn var det ikke noe særlig vann utenfor butikken da de stengte for kvelden rundt klokken 22.30. — En time senere oppdaget tilfeldige forbipasserende at det sto 20 centimeter vann og presset mot døra. Brannvesenet var raskt på plass for å pumpe ut vannet, sier butikksjefen.

De ansatte jobbet deretter på skift gjennom natta for å få opp vannet fra gulvet, og kunne åpne til vanlig tid fredag morgen. Schellhorn sier til fvn.no at dette er tredje gang på et år at butikken blir rammet av oversvømmelser.

— Det virker rett og slett som om avløpsnettet ikke klarer å ta unna vannet når det kommer mye regn, sier Schellhorn.

Flere kumlokk presset opp

Flere kumlokk lå fredag morgen løse i Flekkefjord sentrum, etter å presset opp av vannmassene i løpet av natten. Ved Søyland måtte man sette opp barrikader for å hindre at veien ble oversvømt, og ved Loga måtte man stenge av ei bru.

I Lyngdal og Farsund skal det også ha vært et par tilfeller av oversvømmelser, men ifølge 110-sentralen var disse relativt ubetydelige.

Ifølge Johannessen var det fredag morgen ingen stor pågang fra folk som hadde problemer på grunn av vannmengdene. Til helgen er det ventet store nedbørsmengder i Vest-Agder lørdag og natt til søndag.

Fredag formiddag sendte Norges vassdrags- og energidirektorat ut flomvarsel for Vest-Agder kommende helg, ettersom det er ventet store nedbørsmengder lørdag og natt til søndag.

EKSTREMVÆR: Avløpsnettet over store deler av Flekkefjord klarte natt til fredag ikke å ta unna alt regnvannet, og flere steder fosset vannet opp av kumlokkene. FOTO: TORBJØRN WITZØE