Havmølleparken 170 km sørvest for Lista er kalt Ægir etter jotnen som hersket over havet. Byggeprisen er stipulert til mellom 20 og 30 milliarder kroner.

Direktør Ivar Slengesol i OceanWind har fått bistand fra Naturforvalteren AS og vært i dialog med Sør-Norges trålerlag og lokale fiskere for å styre unna viktige fiske— og gytefelt.

Ægir ble forhåndsmeldt til NVE i dag med 200 vindturbiner. Samlet effekt er oppgitt 1000 MW med en årsproduksjon på 4,5 TWh.

Til sammenligning yter Norges mestproduserende vannkraftverk, Tonstad i Sirdal, 960 MW med en middelproduksjon på 3,6 TWh.

Bunnfaste møller

Vindtårnene på Ægir er tenkt montert på stålfundament av typen «Jacket Quattropod» som bankes ned i havbunnen.OWEC Tower i Bergen har tidligere levert design til tilsvarende fundamenter på 45 meters dyp på Beatrice-feltet utenfor Skottland.

Ægir byr på litt dypere utfordringer: 50 til 63 meter under havoverflaten.

– Ut fra vinddata fra Ekofisk og satellittmålinger håper vi at Ægir kan produsere 80-100 prosent mer strøm enn tilsvarende landturbiner i Tyskland, sier Slengesol. Flere nettilkoblinger vil bli vurdert: Den planlagte NorGer-kabelen, elektrifisering av offshoreplattformer eller direktekabel til land.

Må søke partnere

OceanWind er eid av Scatec (Scandinavian Advanced Technology) i Oslo og Grieg-gruppen i Bergen. Selskapet utvikler offshore vindparker i europeiske havområder, tar seg av feltutvelgelse, planlegging og konsesjonssøknader.

– Får vi tillatelse til å bygge må vi søke andre partnere, sier Slengesol.

I mars fikk NorWind, et annet Scatec-selskap, et hyggelig oppdrag fra Statkraft: Utvikle et bunnfast havmølleanlegg av samme størrelse som det som nå forhåndsmeldes. Men Slengesol avviser at det er noen koblinger med forhåndsmeldingen for Ægir.

Venter på regjeringen

Så langt har NVE (Norges Vassdrags- og Energidirektorat) lagt de fleste havmølleparker på is i påvente av nytt lovverk.

– Det synes rimelig sikkert at Tyskland og Storbritannia rekker å bygge ut langt mer før vi kommer i gang her i Norge. Bare i Storbritannia er det et ønske om å bygge ut 25.000 MW. Det sier litt av ambisjonene, sier Slengesol.

– Når kan Ægir tidligst bygges?

– I perioden 2015 til 2019 gitt at rammebetingelsene kommer på plass i 2009, svarer han.

STAVANGER AFTENBLAD/FÆDRELANDSVENNEN