KRISTIANSAND: – Jeg føler meg utrygg. Og jeg kommer jo ingen vei uten heis! sier Sonja Olsen (75).

Hun bor i fjerde og øverste etasje i blokka i Kjerrheia 12. Hun har kols, har hatt slag, og har hjerteflimmer. Men nå er det sorgen som tynger mest. Onsdag fulgte hun en datter til graven. Da hun skulle hjem måtte barnebarnet og svigersønnen bære henne de smale trappene opp til leiligheten igjen.

Blokka som tilhører det kommunale boligselskapet, skal få ny heis. Det er tre uker siden arbeidene begynte, og det vil gå tre nye uker før ny heis kan tas i bruk. Et 50-tall mennesker bor i blokka, de fleste mellom 65 og 90 år.

– Dette er uansvarlig! Tenk om det blir brann, eller om noen blir akutt syk? påpeker Sonjas datter Nina Greibesland.

BLOKKA: Siden inngangen er i kjelleretasjen, er det fem etasjer opp til "4. etasje" her i Kjerrheia 12. Flere eldre og uføre beboere Fædrelandsvennen har snakket med, føler seg utrygge uten heis. FOTO: VIDAR FLØDE Isoleres

Fædrelandsvennen har mottatt flere henvendelser fra bekjente og pårørende av eldre beboere som reagerer. Flere andre i blokka vi har snakket med, føler seg også utrygge, selv om de ikke har lyst til å stå fram og klage. Turid Skretting i første er selv nokså førlig, men opptatt av medbeboeres ve og vel. Hun er slett ikke fornøyd:

– Falken har vært her flere ganger den siste uken. De sa også at dette er helt uansvarlig, sier Skretting.

Hun forteller at ambulansefolkene måtte la båren stå igjen i første og bære pasienten ned uten fordi de ikke fikk plass i den smale trappeoppgangen.

– Det ble lovet en spesiell bærestol, den har vi ikke sett noe til, bemerker hun.

MANGE UFØRE: — Svært mange av beboerne her er avhengig av rullestol, påpeker Turid Skretting. Nå er ale rullestoler og rullatorer fyttet ned til inngangen i kjelleren. Herfra er det fem etasjer opp til Sonja Olsen i fjerde. FOTO: VIDAR FLØDE – Forsvarlig

– Det skyldtes en misforståelse. Bærestolen var blitt stående på transportsentralen. Den er på plass nå, sier avdelingsleder Ellen Torgersen i kommunens boligtjeneste. Hun mener beboerne blir ivaretatt på en forsvarlig måte.

– De som har behov følges opp jevnlig av hjemmetjenesten, som vurderer behovene fortløpede, påpeker Torgersen. Hun viser til at alle beboere har fått flere informasjonsbrev, og det har vært holdt møte.

– Vi er klar over at disse seks ukene uten heis vil kunne medføre isolasjon for mange og at dette ikke er heldig. Derfor har vi lagt til rette for at beboerne eller pårørende kan ta kontakt med oss eller hjemmetjenesten for å få hjelp til å tilrettelegge disse ukene på best mulig måte, sier Torgersen. Hun viser også til transporttjenesten er satt i ekstra beredskap, og at de som trenger det har trygghetsalarm.

Steinar Kjelland i Kristiansand boligselskap sier firmaet som monterer heisen har fått beskjed om å jobbe doble skift for å få jobben raskere unna.

– De jobber ikke mye over, i dag gikk de litt over tre, repliserer Turid Skretting.