OSLO: Havstigningen vil bli størst fra Agder til Stad, skriver Aftenposten.

Stigningen i havnivået skyldes smelting av isbreer og oppvarming av vannet i havet. Havet kan stige omtrent 10 centimeter i norsk farvann, viser FNs klimarapport. Kystlandskapet hever seg fortsatt etter siste istid, og dette vil dermed redusere effekten av havstigningen flere steder i Norge, skriver Aftenposten. Men Sørlandet er ikke blant disse områdene.

FNs klimapanels la i dag frem konklusjonen som ikke levner noen tvil om at klimaet er i endring, og at endringene er menneskeskapte.

– Rapporten viser at det haster med å handle. Det er helt avgjørende for om vi skal ha isbjørn i arktiske strøk i fremtiden. Og hvor mye sult og tørkekatastrofer vi skal måtte oppleve, sa SFT-direktør Ellen Hambro da FNs klimapanels rapport ble presentert i Oslo fredag, samtidig som offentliggjøringen fant sted i Paris.

Usikkerheten er mindre i denne rapporten enn tidligere rapporter: Jorden varmes opp. Tempoet øker. Det meste av klimaendringene er menneskeskapte, og store utslippsreduksjoner er absolutt nødvendig.

– Rapporten er det viktigste klimafaglige dokumentet jeg har sett. Den vil få stor betydning for forhandlingene om nye og strengere klimaforpliktelser, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV).