KRISTIANSAND TVEITDet betyr en liten seier for beboerne i området. De har kjempet for å få dagens vei bort fra strandsonen ved Hamresanden og inn i fjellet. Dagens vei har ifølge beboerne ført til at 90 personer er blitt drept eller skadet. I tillegg ødelegger den hele strandsonen.— Dette er positivt. Men så må de også sørge for å bygge denne tunnelen, sier Harald Ruud i den lokale aksjonen Redd Hamresanden, som blant andre Hamre Vel står bak.Tunnel-utredningen vil i første omgang innebære at byens politikere nå får vite hvor mye en tunnel vil koste, hvor lang den eventuelt vil bli og hvor åpningene vil komme.Så må politikerne bestemme seg for om de vil gå for denne løsningen.- Og så blir det selvsagt et spørsmål hvem som skal betale, sa leder i byutviklingsstyret Hans Otto Lund (H) i går. Kjemper videre.

Men striden om Kjevikveien dreier seg ikke bare om det skal komme tunnel gjennom Moneheia eller ikke. Beboerne i området vil også ha tunnel under rullebanen på Kjevik. Det er et spørsmål som blir avgjort av politikerne allerede i løpet av året.Kommunens administrasjon har ingen planer om å utrede en slik tunnel - så sant ikke politikerne skulle be om det. Det kom fram da Hilde Gulbrandsen fra kommunen i går informerte byutviklingsstyret om planene for ny Kjevikvei.- Dette oppfatter vi som en krigserklæring, sier Harald Ruud. Lokalbefolkningen reagerer nemlig sterkt på at kommunen ikke er interessert i dette alternativet, og i stedet planlegger vei i strandsonen på Kjeviksiden. De frykter blant annet dette vil føre til erosjon. Dessuten er de uhyre skeptiske til planene om å steinlegge deler av Hamresanden med steiner på opptil sju centimeter. Det er også en konsekvens av vei i strandsonen på Kjeviksiden.- De vil gjøre stranden om fra en sandstrand til en steinstrand, sier Anne Danielsen.- Dessuten vil steinene bli liggende i lavvannssonen. Vi risikerer at den blir spredd til hele Hamresanden, sier Harald Ruud. Avgjøres raskt.

Avinor hevder at rullebanen må stenges hvis det skal bygges tunnel under den.- De prøver å skremme oss beboere med påstander som ikke har rot i virkeligheten, sier Espen Solum.Han sier de har vært i kontakt med geologer som sier at det ikke er noe problem med tunnel under rullebanen.Teknisk direktør Ragnar Evensen gjør det klart at så lenge politikerne ikke ber dem utrede noen vei under rullebanen, kommer de heller ikke til å gjøre det.Tekst: Kjetil Reitekjetil.reite@fvn.no - 38 11 36 63